№5(97)
szeptember-október
2008 év

Az Ukrán Függetlenség ünnepe Budapesten

foto

Budapesten ünnepi est keretében emlékeztek meg az Ukrán Függetlenség Napjáról. Az újpesti (Bp., IV. kerületi, elnöke: Ladányi Erzsébet) Ukrán Kisebbségi Önkormányzat ünnepi rendezvényén megjelentek az egyes fővárosi kerületek, Vác és Komárom városa, az Ukrán Országos Önkormányzat, Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, a helyi közigazgatási intézmények, a kerületi lakosság és az Ukrán Nagykövetség képviselői, valamint Szimferopol város központi kerületének küldöttsége Szerhij Cibuljov tanácselnök vezetésével.
Hartyányi Jaroszláva, az UOÖ elnöke és az Ukránok Világszövetségének alelnöke, ünnepi beszédében az ország szempontjából sorsdöntőnek nevezte a 17 évvel ezelőtti választást, amely a független államiság és a demokratikus intézményrendszer megszilárdítása mellett döntött. Az elnök asszony kitért az ukrán szuverenitás és biztonság megerősítésének időszerűségére, az európai és euroatlanti integrációs folyamatok fontosságára. Ebben a folyamatban lényeges feladatok hárulnak a határon túl élő ukránokra, többek közt a magyarországiakra is, akik erejüket nem kímélve küzdenek az ukrán azonosságtudat megőrzéséért, a nemzeti oktatásért és kultúráért, és mindent megtesznek az anyaország megsegítéséért.
A megemlékezést ünnepi műsor követte. Marianna Laba, a lvovi Filharmónia szólistája és a váci Antonio Vivaldi Kamarazenekar előadásában klasszikus külföldi, ukrán és magyar szerzők alkotásai, valamint ukrán népdalok hangzottak el.
Az Újpesti Ukrán Kisebbségi Önkormányzat (elnöke: Ladányi Erzsébet) a Bp., IV. kerületi Önkormányzat támogatásával ünnepi fogadást adott a Függetlenség Napjára érkezett vendégeknek.

Budapest, 2008. augusztus 31. (Vas István - UKRINFORM).