№5(97)
szeptember-október
2008 év

Ukránok a "Becsengetés" című rendezvényen

foto

2008.08.30.-án Budapest VIII. kerületének, Tisztviselő Telepén , a Bláthy Ottó utca lezárt szakaszán, megrendezésre került a "Becsengetés" című rendezvény és a késő esti utcabál is, amelyen a kerület összes nemzetisége részt vett.
A rendezvény házigazdája és megálmodója Dr.Hollósi Andrea - a körzet képviselője, közvetlen segítői és nagyszerű szervezői az Orczy Park új, kreatív vezetőcsapata!
A rendezők nagy gondossággal biztosították a helyszínt: az utca egyik oldalán, a színpad előtt a kerületi árusok sátrai, népművészeti, képzőművészeti standok, sütis-pereces pavilon, büfés sátor, ahol a nyár utolsó előtti napján tomboló kánikulát enyhítettük jó hideg sörrel és üdítővel, gyerekek részére vidám körhinta és kis vidámpark állt rendelkezésre.
Az utca lezárt szakaszának jobb oldalán a kerületi kisebbségi résztvevők sátrai álltak - nívósan berendezett örmény, görög, ruszin, lengyel, szlovák, német, ukrán, román nemzetiségek fotókiállításaival, vagy kézműves foglalkozásokkal, vagy nemzeti ételkóstolóival.
A rendezvény 11-től kb. 22 óráig tartott: gyerekfoglalkozásokkal, előadásokkal, mókával. Minden kisebbség részt vett a nagy színpadi koncerten – énekkel, tánccal, sramli-zenével. Az ukránokat két gyereksztár – Szabó Márton és Olga - képviselte (a Nagyija Muzichuk és ukrán vasárnapi iskola növendékei), valamint a Lvovi (Nyugat-Ukrajna) Zeneakadémia előadóművésze - Laba Marianna, aki hat csodaszép ukrán népdalt énekelt.
Az ukrán ételkóstoló sikeréről később is sokat fogunk hallani nem csak belföldön. Vendégül láttuk a szervezőket, a kerület egyéb nemzetiségi képviselőit, valamint holland és német turistákat.
Mit kínáltunk? A Kozubovics Dana által készített csöröge fánkot (VERGUNI), Stefuca Viktória által hozott hajdinafasírtot, Golovko Okszana által sütött almás pitét (SZTRUDEL), Muzicsuk Nagya által készített töltött kelt tésztát (PIROGI) négy különböző töltelékkel, illetve mézes-krémes tortát (SZMETANNIK) és egyebeket.