№5(97)
szeptember-október
2008 év

Egy ukrán család ünnepe

Hajnalban, még napkelte előtt, Pünkösd napján megszületett a falusi kovács leánykája, Natália.
Pünkösd idején mutatkozik meg igazán az ukrán föld gazdagsága, varázslatos szépsége, tisztasága és ünnepélyessége.
A kis Natália élete azonban nem lett olyan napsugaras, gazdag és boldog, mint ahogyan a szülei szerették volna. Ahogy növekedett, tanúja lett az ukrán történelem nagy és szomorú tragédiáinak. Az ötgyerekes családnak hatalmas veszteségeket okozott a kollektivizálás. A legsúlyosabb megpróbáltatásokkal azonban 1932-33-ban, az Ukrajnát sújtó nagy éhínségben kellett szembe néznie a családnak. Isten segítségével túlélték, Natália elvégezte a tanítóképzőt és tanítani kezdett az elemi iskolában. A gyerekek szerették és tisztelték. Hamarosan azonban újra bánat és könnyek következtek: kitört a második világháború. A harctéren odaveszett Natália fivére. Ő maga túlélte a megszállást, és hét évig várta vissza a férjét a háborúból, akit 1940-ben annak ellenére vonultattak be a Vörös Hadseregbe, hogy magán viselte a „nép ellensége” bélyeget.
A háború utáni ínséges esztendőkben befejezte a tanárképző főiskolát, ukrán nyelv-és irodalomtanár lett. Az elkövetkező esztendők fáradságos tanári munkával teltek. Nidzelszka Natália nyugdíjba ment, és 1992-től Miskolcon él a lányával és az unokáival. Sajnos, nem lehetett a tanúja azoknak a változásoknak, amelyek Ukrajna függetlenné válása után következtek, szívében-lelkében azonban sohasem szakadt el szülőföldjétől.
Most a szívének kedves emberek közt tölti napjait, szerettei vigyázzák boldog öregségét. A napokban születésnapja alkalmából köszöntötte Natália asszonyt az Ignácz család és a jeles napra érkezett vendégek. Ezen a napon az öröm legyőzi a szomorúságot, vidámabban süt a nap, szirmot bont a derű, akár a pipacs. Ilyenkor szeretnénk dalra fakadni a boldogságtól és megosztani jókedvünket másokkal is. Így érezhették magukat a családi ünnep részvevői is, hiszen nem sok embernek adatik meg a 90. születésnap sem Ukrajnában, sem pedig Magyarországon.

Kedves Natália Mikitivna! Hosszú és boldog életet kívánunk!
Megkülönböztetett tisztelettel a lányod, unokáid, barátaid és ismerőseid.