№5(97)
szeptember-október
2008 év

Ferencvárosi búcsú

foto

Október 3. és 5. között került sor a ferencvárosi Bakáts téren a hagyományos Ferencnapi Búcsúra. A rendezvényt dr. Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere nyitotta meg, Meleg szavakkal köszöntötte a kulturális program szervezőit, a kerület lakosait és a vendégeket, s mindenkinek kellemes szórakozást kívánt. A hűvös idő ellenére megtelt a tér, amelyet betöltött a vidám énekszó, szólt a zene, számos kiállítás és finom ételek csalogatták a vendégeket. Már az első percekben kiderült azonban, hogy az emberek elsősorban egy-egy jóízű beszélgetésre vágynak.
A nemzeti kisebbségek közül egyedül az ukránok vettek részt az idei ünnepen. Már messziről látszott az ukrán önkormányzat standját jelölő ukrán nemzeti zászló, amely vonzotta az ukránok régi és új ismerőseit. A standot Ukrajna festői tájait ábrázoló plakátok díszítették, és a látogatók megtekinthették Olekszandr Hembik csodaszép grafikáit. A kerületben élő művész, akit szűkebb környezetében kiváló portréfestőként és karikatúristaként is ismernek, kimondottan erre a kiállításra készült egész nyáron. A rajzok előtt akkora sorbaállás alakult ki, hogy sokan a közelükbe sem fértek, és kénytelenek voltak megelégedni a művész névjegykártyájával és egy későbbi személyes találkozás ígéretével.
Nagy érdeklődés övezte az Anatolij Muzicsuk által bemutatott ukrán népi iparművészeti tárgyakat és ikonokat. Sok kedves, régi ismerősünk vásárolt is.
Számos megható pillanatot őrzünk azokból a napokból. Idős, Beregszászról származó honfitársnőnk szemében örömkönnyek csillantak, amikor kezébe vehette a Szent Olgát ábrázoló ikont. A családban ő már a harmadik Olga. Ezt a nevet viselte a nagymamája és az édesanyja is.
A vasárnap volt az ünnepségsorozat legmozgalmasabb és legérdekesebb napja. Talán mégsem csak azért, mert ezen a napon volt a legkegyesebb az időjárás, hanem inkább a kellemes, szeretetteljes, baráti légkör, a szívélyes találkozások tették azzá. Vasárnap találkozott Hartyányi Jaroszláva, a MUKE és a Bp., IX. kerületi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat elnöke a választóival, barátaival és tisztelőivel. Sor került az 1932-33-as ukrajnai éhínségnek emléket állító könyvének, az „Elrejtett igazság”-nak a bemutatójára is. Jaroszláva asszony Ukrajnáról és az éhínségről szóló angol nyelvű prospektusokkal ajándékozta meg a külföldi vendégeket, nem fukarkodván sem a kedves szóval, sem az ízletes ukrán piroggal. Adjon az Isten minden barátunknak jó egészséget, a viszontlátásra jövőre ugyanitt, a Ferencvárosban!

Tudósítónktól