№5(97)
szeptember-október
2008 év

Konferencia Székesfehérváron

Szeptember 26-án, Székesfehérváron nemzetközi tudományos tanácskozást tartottak a közös európai gondolkodásról. A rendezvény a témában illetékes alapítvány, a Széchenyi Társaság és más tudományos egyesületek égisze alatt zajlott. A találkozón 13 ország, többek közt Olaszország, Németország, Anglia, Svédország, Litvánia, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Izrael és Magyarország küldöttei vettek részt. A magyarországi ukrán közösséget Hartyányi Jaroszláva képviselte.
A tudósok fóruma hosszú távra kitekintve száll síkra az európai nemzeti hagyományok megőrzéséért és népszerűsítéséért, támogatja a kulturális és tudományos együttműködést, szorgalmazza az európai civil szerveződések közti közeledést, különféle humanitárius kutatásokat támogat, stb.
Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke felszólalásában az ukrán-magyar kapcsolatok alakulását elemezve világított rá a Kelet-európai határ menti régiók közötti megbékélésre. A részvevők többek közt nagy érdeklődéssel hallgatták a háború utáni Nyugat-ukrajnai helyzetről, az UPA – Ukrán Felszabadító Hadsereg – felszabadító mozgalmáról szóló történelmi áttekintést. Az utóbbiak végső célja egyébként azonos volt a magyar katonákéval, azaz megvédeni hazájukat és határaikat a közös ellenségtől, a Vörös Hadseregtől, amely győzelmet aratva az ellenállókon egyrészt elfojtotta az ukrán nemzet szabadságtörekvéseit, másrészt pedig magában hordozta a földrész keleti felére leselkedő kommunista veszélyt. A részvevők nagy érdeklődéssel hallgatták Jaroszláva asszony előadását, hiszen a Szovjetunió legújabbkori történelmében sok mindent elhallgattak, és az igazság csak nagyon nehezen törte át a cenzúra sűrűre szőtt hálóját. Ezzel párhuzamosan a hallgatóság tágabb képet kapott az ukrán történelemről és a német, illetve szovjet uralom alatt, illegalitásban ténykedő nemzeti-felszabadító mozgalmakról.

Tudósítónktól