№5(97)
szeptember-október
2008 év

Lubomir Huzar Kardinális találkozott az ukrán közösséggel

foto
  • Oldal 1
  • Oldal 2
  • Oldal 3
Október 3-án, pénteken Lubomir Huzar, az ukrajnai görög katolikus egyház feje ellátogatott a budapesti Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központba, ahol találkozott közösségünk képviselőivel. A bíboros atyát és kíséretét ukrán nemzeti viseletbe öltözött fiatalok köszöntötték kenyérrel és sóval, akikhez csatlakozott Hartyányi Jaroszláva, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.
Lubomir Huzar kardinális megáldotta a megjelenteket, és elfogadva a meghívást, megismerkedett az Egyesület aktivistáival és a helyi nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel. A baráti beszélgetés során a főpap érdeklődéssel hallgatta a MUKE és az UOÖ tevékenységével, valamint honfitársaink felvilágosító munkájával és mindennapi életével kapcsolatos beszámolókat. Valódi meglepetést jelentett számára, hogy egy ilyen szervezett, összetartó és tevékeny ukrán közösséget talált, amely 17 esztendő alatt kézzel fogható eredményeket tudott felmutatni nemzeti kulturális értékeink megőrzése és gyarapítása terén.
Késő délután az ukrajnai vendégek virágokat helyeztek el Tarasz Sevcsenko budapesti szobrának talapzatán, azt követően pedig Lubomir Huzar, Hartyányi Jaroszláva, Dmitro Tkacs nagykövet és Bohdan Dzjurah érsek elültette a szobor közelében azt a kányafa csemetét, amelyet a Holovko-Rajber házaspár hozott Ukrajnából.
Közvetlenül ez után kezdődött az ukrán nyelvű, nagy püspöki mise a Fő utcai görög katolikus templomban. A misét Lubomir Huzar celebrálta, az egyházi énekeket a Kárpátaljai Népi Énekkar férfi kvintettje adta elő Marija Tverkovszka, a görög katolikus egyházi akadémia végzősének közreműködésével. A pénteki mise iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a magyar főváros 250 éves műemlék temploma alig tudta befogadni az egybegyűlteket.
Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye püspöke a következőket mondta munkatársunknak: „Örömmel vettem részt a misén. Ukrajna két magas rangú egyházi méltósága celebrálta a misét, és számomra nagyon érdekes volt látni, hogyan zajlik egy ilyen istentisztelet. Lubomir Huzar bíboros csodálatos misét celebrált. Felejthetetlen élményt jelentett a gyönyörű hangú kórus és a hívek anyanyelven mondott imája, bár számomra ugyanolyan kedves az ószláv liturgia nyelvezete is. Jó volt együtt látni a Szent Flórián templom magyar hivőit a magyarországi ukránokkal. Úgy éreztem, mintha Ukrajnában lennék, ahol már többször is jártam. Van az ukránokban valamilyen belülről fakadó, családias szeretet, amelyet – Istennek hála – módomban állt újra megérezni”.
A legutolsó népszámlálás adatai szerint Magyarországon 5070 ember vallotta magát ukránnak. Az itt élő ukránoknak vannak kulturális-közéleti egyesületei és önkormányzatai, amelyek működéséhez a magyar kisebbségi törvény nyújt garanciát. A Magyarországon élő bolgárokkal, szerbekkel vagy görögökkel ellentétben az ukránoknak még nincs saját templomuk, ahol az anyanyelvükön szólna a mise. Annak ellenére, hogy Magyarországon negyedmilliónál több görög katolikus vallású ember él, akik a Vatikán fennhatósága alatt álló önálló egyházmegyével rendelkeznek.
A magyarországi görög katolikusokat – zömében ruszinokat, szlovákokat és Kárpátaljáról elszármazott magyarokat – a Kádár-rendszerben nem üldözték olyan kegyetlenül és brutálisan, mint Ukrajnában. Az itteni hívők ezért tudták megőrizni templomaikat, papságukat és a több évszázados görög katolikus egyházmegye hierarchikus berendezkedését.
A Magyarországon élő ukránok elsősorban azt nehezményezik, hogy a helyi görög katolikus templomokban magyarul – Budapest a ritka kivételek közé tartozik – vagy ószláv nyelven miséznek. A magyarországi ukrán közösség nagyon szeretné, ha érkezne hozzájuk Ukrajnából egy lelkipásztor. Ebben nagy segítséget jelentene az Ukrán Görög Katolikus Egyház Szinódusa, illetve a magyarországi görög katolikus egyházmegye szervezésben való közreműködése és erkölcsi támogatása. Az ukrán közösség képviselői úgy vélik, hogy ennek a kérdésnek a megoldása érdekében közvetlen és folyamatos párbeszédet kell kialakítani az illetékes ukrajnai és magyarországi egyházi intézmények között.
Október 3-án, délután Lubomir Huzar és kijevi kíséretének tagjai Kocsis Fülöp vendégei voltak, és módjukban állt megbeszélni a fentiekben megfogalmazottakat az ukrán közösség tagjaival is. Hartyányi Jaroszláva nagyon alaposan és következetesen fejtette ki ezzel kapcsolatos elképzeléseit, az Ukrán Görög Katolikus Egyház feje pedig megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a probléma megoldása érdekében.

Ploszkina Vaszil