№5(97)
szeptember-október
2008 év

Horvátországban a Veszelka

foto

Szeptember végén, a Volodimir Provcsej vezette Horvátországi Ruszin-Ukrán Egyesület meghívására a rijekai folklór fesztiválra utazott a Veszelka táncegyüttes. A budapesti táncosok költségeit a rijekai polgármesteri hivatal állta.
A Veszelka már a kezdetektől felhívta magára a figyelmet, elsősorban azzal, hogy szinte naponta lépett színpadra Rijeka és a szomszédos Opatija óvárosában. Külön szerepelt a fesztiválon a két gitárművész, Mihajlo Vihula és Bernát Ferenc.
A fesztiválon macedóniai, boszniai, szerbiai, szlovákiai és magyarországi együttesek képviselték egy-egy ország népművészetét. A hivatalos megnyitó előtt valamennyien népviseletbe öltözötten vonultak végig az óváros utcáin, így reklámozva önmagukat és a rendezvényt, amely a budapesti Veszelka programjával nyitott.
Fiataljainkat ugyancsak nagy szeretettel köszöntötte az opatijai Belvedere Szállóban egybegyűlt közönség. Fiaink és lányaink részt vettek Fegő Kálmán magyar orvos (1863-1930) emléktáblájának felavatásán. A magyar doktor a múlt század 20-as, 30-as éveiben élt és dolgozott ebben a városban, ahol a nevéhez fűződik az Osztrák-Magyar Monarchia első gyermekszanatóriumának megalapítása, amely nem más, mint a mai Belvedere Szálló. Az eseményre több magyarországi város képviselői és a Horvátországban szolgálatot teljesítő magyar diplomaták is eljöttek.
Az utolsó, harmadik koncertet a Veszelka a rijekai filharmóniában adta. Az előadásra, amely több mint egy órán át tartott, eljöttek a város lakói, valamint az Opatijában és környékén élő ruszinok és ukránok is. A közönség elismerő tapssal köszönte meg táncosainknak, muzsikusainknak és Bernát Viktória énekesnőnek a színvonalas előadást. Az elismerés nemcsak az ukrán művészetnek és a tehetséges előadóknak szólt, hanem a Magyar Államnak is, amely támogatja a nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységét.

Ploszkina Vaszil