№5(97)
szeptember-október
2008 év

Ötéves a magyarországi ukrán színház

A magyarországi ukrán közösség színházi társulata bemutatóval ünnepelte a jubileumot. Az őszi szezon szeptember 28-án nyitott a II. kerületben Hrihorij Kvitko-Osznovjanenko A harcias asszony című darabjával. Kormányos Olekszandra, a kerületi ukrán önkormányzat elnöke és a társulat művészeti vezetője elmondta, hogy a maguk mögött hagyott 5 esztendőben a közönség az ukrán klasszikus drámairodalom számos alkotásával ismerkedhetett meg. Színre vitték többek közt Iván Kotljarevszkij Natalka-Poltavka, Mihajlo Sztarickij Két nyúl nyomában, Iván Franko Ellopott boldogság és Iván Necsuj-Levickij: A Kajdás család című darabokat. Hét zenés irodalmi összeállítás is készült Tarasz Sevcsenko, Leszja Ukrajinka, Vaszil Szimonenko, Vaszil Sztusz, Lina Kosztenko, Igor Kalinic és Marija Zubko műveiből. Olekszandra asszony elmondta, hogy az együttes tagjai szerepelnek az ukrán kulturális esteken, a magyarországi ukrán országos és helyi önkormányzatok és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület rendezvényein.
A társulat vegyes összetételű, „tagjaink közt vannak hivatásos színészek és amatőrök – mondja Kormányos Olekszandra. – Többségükben muzsikusok, tanárok és diákok. Szoktunk vendégművészeket is hívni Ukrajnából. Az Ellopott boldogság című darabban Mikola Zadorozsnij szerepét Szaniszláv Ovgyejenko, a munkácsi színház tagja, Mihajlo Hurman alakját Mihajlo Fiscsenko, a kárpátaljai megyei zenés színház művésze alakítja, Annát én magam játszom. Szeretnék köszönetet mondani a társulat tagjainak, Piller Katalinnak, Szljuzko Ludmillának, Scsur Olekszandrnak, Trofimenko Leonyidnak, Raduj Olenának, Risko Románnak, Sikk Krisztinának… A szervezőmunkában nagy segítségemre van a fiam, Kirejko Dmitro, a Magyar Állami Operaház balett-művésze.

Tudósítónktól

Tisztelt Olekszandra Asszony, kedves művészek!

Tiszta szívből köszöntöm önöket az ötödik évforduló alkalmából. A magyarországi ukránok nevében további sikereket, kitartást és a magyarországi ukrán színművészet kiteljesedése érdekében végzett munkájuk iránti odaadást kívánok. Munkájukkal sokat tettek és tesznek az ukrán nyelv megőrzéséért, az ukrán hagyományok népszerűsítéséért. Segítse önöket az Isten minden új kezdeményezésükben.
Tisztelettel fejet hajtunk fáradhatatlan munkájuk előtt.

Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke