№3(123)
július - szeptember
2013 év

Állampolgári kezdeményezések Ternopolban

Az Ukránok Világkongresszusának égisze alatt működő ifjúsági szervezet kezdeményezésére augusztus 24-től nyári tábort szerveztek a diaszpórában élő ukrán fiatalok számára. Hartyányi Jaroszlava, a szervezet első elnökhelyettese beszélt tudósítónknak azokról a nehézségekről, amelyekkel a külföldről érkezett vendégek szembe találták magukat: „A rendezvény gyakorlatilag majdnem meghiúsult… Komolyan elbeszélgettem a megyei vezetőkkel, igyekeztem őket meggyőzni arról, hogy a tábort feltétlenül meg kell szervezni, hiszen a gyerekek messziről jönnének, és már a jegyeiket is megvásárolták. Erre azt válaszolták, hogy a megyének erre nincs pénze. Végül is sikerült – más helyszínen és kevesebb résztvevővel – megszervezni a tábort. A táborlakóktól megtudtam, hogy a megyei hivatal munkatársai este végigjárták a tábort, és fényképezték a gyerekeket. Ez egyszerre volt nevetséges, és szomorú is… Ennek ellenére tartalmas pihenésben volt részük a Moldovából, a balti országokból és Romániából érkezett ukrán fiataloknak”.
Jaroszlava asszony beszédet mondott a város sportnapján, és augusztus 25-én találkozott a diaszpóra fiataljaival. A 26-án kezdődött ifjúsági kongresszuson 60 fiatal képviselte azt a 25 országot, ahol az ukránok bejegyzett ifjúsági szervezettel rendelkeznek. Hartyányi Jaroszlava szerint nagyon sok vendég maradt távol a rendezvénytől attól tartva, hogy a tábor elmarad. A küldöttek szállás és étkezési költségeit a Világkongresszus fedezte.
A kongresszus megnyitója előtt a küldöttek megkoszorúzták Tarasz Sevcsenko szobrát, és az ukrán ifjúságot jelképező fákat ültettek a városi parkban. A városi színházban tartott megnyitón Hartyányi Jaroszlava is szólt az egybegyűltekhez: „Talán életemben először éreztem ilyen tiszteletet fiatal ukránok részéről. Volt egy pillanat, amikor állva köszöntöttek, amint megjelentem a színpadon. A kongresszus kezdetétől fogva az utolsó kerekasztal-beszélgetésig együtt voltam velük. Jó érzés volt hallani, milyen nagyra értékelik munkánkat a fiatalok, akikkel már a 90-es évek vége óta együtt dolgozunk az ukránok összefogása érdekében”.