№3(123)
július - szeptember
2013 év

Táncgála a Turi várban

foto

Az ember morális alapállása a nemzeti és kulturális önazonosságtól függ. Ez a gondolat képezi az alapját a Torontó közelében található Mississaga város ukrán tánciskolájában zajló munkának.
A kanadai Barvinok együttes a várpalotai Turi várban mutatkozott be. A virtuóz módon előadott és finomra csiszolt táncok bebizonyították, hogy a Kanadában élő ukránok immár hat évtizede őrzik a szüleiktől örökölt ukrán kulturális hagyományokat.
A Turi várban egybegyűlt, több mint 500 nézőt Talabér Márta, a város polgármestere köszöntötte. Köszönetet mondott Szabó Jaroszlávának, a városi ukrán önkormányzat elnökének, hogy az ukránok esztendőről esztendőre hatásos műsorokkal járulnak hozzá a város kulturális életéhez.
A Barvinok táncosai 9 látványos, Ukrajna különböző régiójára jellemző tánckompozíciót adtak elő. A tánciskola immár 45 esztendeje működik a városi, Mária Mennybemenetele templom égisze alatt. Most 400 gyermek tanul náluk táncolni, zömében olyanok, akik már Kanadában születtek. Nagyon büszkék arra, hogy módjukban áll őrizni és gazdagítani azt a sokszínű tánckultúrát, amelyet több 120 esztendeje hoztak magukkal őseik.
Az elmúlt évtizedekben az együttes a világ számos országában képviselte az ukrán kultúrát.
2008-ban, a Holodomor 75. évfordulóján a Hogy ne hervadjanak el az érzékeny virágok, hogy ne haljanak meg a gyermekeink című zenés-táncos kompozícióval köszöntötte az együttes Kijevben az Ukránok Világkongresszusát.