№3(123)
július - szeptember
2013 év

Ukránok a váci nemzetközi fesztiválon

foto

A Váci Ukrán Önkormányzat évről évre megörvendezteti város lakóit a városi rendezvényeken bemutatott, színvonalas kulturális produkcióival. Az ukránokat ismerik a városban, és hálásak is nekik a jól szervezett koncertekért, képzőművészeti kiállításokért és tartalmas előadásokért.
Július 26. és 28. között huszonegyedik alkalommal került sor a nemzetközi fesztiválra, amelyen a Sikk Krisztina vezette ukrán önkormányzat is részt vett.
A fesztivál a városi galériában megnyílt kiállítással indult, amelyen a helyben élő kisebbségek alkotói mutatták be munkáikat. Az ukránokat Olekszandr Kabanov és Irina Baricseva képviselte. Fördős Attila polgármester megnyitójában hangsúlyozta, milyen egyetemes és összetartó erővel bírnak a nemzetek konszolidációját tekintve a kultúra, a művészet és a néphagyományok.
Idén a koncertprogram ukrán részében színpadra lépett az ungvári kulturális és művészeti kollégium Napraforgó együttese, amelynek vezetője Sütő Mihály. Az együttes 1992-ben alakult, és már megfordult számos európai országban, így többször járt Magyarországon is.
A fesztivál ideje alatt népes és színpompás vásár is csalogatta a vendégeket. A kézműves mesterek szívesen osztották meg tudásukat az érdeklődőkkel. A városban élő kisebbségek a platánsoron mutatták be népművészeti alkotásaikat. Itt találkozhattak az érdeklődők Anatolij Muzicsuk által bemutatott ukrán emléktárgyakkal és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület kiadványaival.

Muzicsuk Nagyija