№3(123)
július - szeptember
2013 év

Ukrán ifjúsági szervezetek első világkongresszusa Ternopolban

A világ számos országában élő ukrán fiatalok azért jöttek el Ternopolba, hogy megbeszéljék, mik a terveik a jövőre nézve. Az összejövetel fő célja volt, hogy a Világkongresszus ifjúsági szárnya teljes értékű, önálló mozgalommá váljon.
Az Ukrán Ifjúsági Szervezetek Világkongresszusára 23 ország küldte el képviselőit. A városi színházban tartott megnyitót követően három napon át vitatkoztak az ukrán érdekek képviseletéről a befogadó országban, a diaszpóra fiataljainak állami támogatásáról, és az ifjúsági szervezetek közeljövőbeli együttműködéséről.
„A diaszpórában élő ukrán fiatalok aktivitása nem merülhet ki abban, hogy a saját közösségükben dolgoznak. Részt kell venniük a nagyobb közösség, a befogadó ország életében is, mert csak ebben az esetben befolyásolhatják annak politikáját” – mondta nyitóbeszédében Miroszlav Hocsak, a szervezet elnöke.
A fórumon részt vett Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, Sztefan Romanyiv, a Világkongresszus titkára, valamint Jurij Pavlenko, az ukrán államfő gyermekjogi megbízottja.