№3(123)
július - szeptember
2013 év

Újpesti ukránok a kerület ünnepén

foto

Augusztus 31. és szeptember 1. között rendezték a IV. kerületben az Újpesti napokat. Több mint 120 ezer lakosával ez a főváros egyik legnépesebb kerülete. 1993 óta, tizenötödik alkalommal rendezik meg a kerület ünnepét, amelyen megalakulása, azaz 1998 óta részt vesz az ukrán önkormányzat is.
Újpesten tizenkét nemzetiségi önkormányzat működik. A polgármesteri hivatal előtti tágas téren, a többi pavilon, színpad és játszótér mellett kaptak helyet a nemzetiségek pavilonjai és sátrai, ahol a polgármesteri hivatal vezetésének jóvoltából bemutathatták kulturális hagyományaikat. A nemzetiségi önkormányzatok kitehették nemzeti jelképeiket, kiadványaikat, képzőművészeik alkotásait és nemzeti konyhaművészetük hagyományos étkeit.
Az ukrán sátor szép, hímzett stóláival, Muzicsuk Nagyija népies stílusban készült ékszereivel, Kozubovics Dana és lánya, Uhrin Irina csodálatos gyöngykalárisaival tűnt ki a többi nemzetiségi sátor közül.
Érdemes külön szólni az ételekről. Volt burgonyás „vareniki” (derelye) és párolt káposzta hússal és gombával, amit Makai György magyar szakács készített Ladányi Erzsébet útmutatása szerint.
A koncerten színpadra lépett Risko Román, a budapesti Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központ titkára – ezúttal muzsikusként. A Kingston Crusers magyar rock együttesben játszik trombonon, de erre az alkalomra több ukrán népdalt is megtanult a csapat, amely három nyelven – magyarul, ukránul és angolul – énekelt.
A rendezvényekre ellátogatott Wintermantel Zsolt polgármester is, aki elbeszélgetett a kerület lakosaival, benézett a nemzetiségek sátraiba, hogy személyesen is köszöntse képviselőiket.
Az ilyen események jó alkalmat teremtenek önkormányzataink számára, hogy meséljenek Ukrajnáról, történelmünkről, bemutassák a szélesebb közönségnek népművészetünket, konyhánkat, ez által is ösztönözve az érdeklődőket egy-egy ukrajnai utazásra.

Tudósítónktól