№1(117)
jánuar - március
2012 év

Ukrán konyhaművészet

Illatos pászka

Hozzávalók: 12 pohár liszt, 3 pohár tej, 5 dkg élesztő, 2 pohár cukor, 7 tojás, ½ pohár olvasztott vaj, 1, 5 pohár mazsola, ½ teáskanál só, 1 teáskanál süteményfűszer (1 rúd vanília, pár szem kardomon), 2-3 csepp rózsaolaj.

Készítsünk kovászt 3 pohár tejből, 6 pohár lisztből és az élesztőből, és tegyük meleg helyre. Dolgozzunk el 5 tojás sárgáját 2 pohár cukorral, a sóval és a fűszerekkel. Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá az cukros tojást, amihez hozzáadunk még két egész tojást, ½ pohár langyos, olvasztott vajat, a maradék lisztet, és az egészet alaposan kidagasztjuk. Az így kapott sűrű tésztát az asztalhoz csapkodva rugalmasra kidolgozzuk, majd hozzá adjuk a mazsolát, és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát vajjal kikent sütőformába tesszük, úgy, hogy magasságában félig töltse meg a formát, és újra hagyjuk kelni, egészen a sütőforma magasságának ¾ - ig, majd készre sütjük. A tészta elkészültét hurkapálcikával, vagy kötőtűvel ellenőrizzük.

Tojás sárgájával készült pászka

Hozzávalók: 7 pohár liszt, 2 pohár tej, 25 dkg vaj, 7 tojás sárgája, 1, 5 pohár cukor, ½ teáskanál só, 7 dkg élesztő, 1 evőkanál konyak, 1 csomag vaníliás cukor, ½ pohár aprított mandula.
A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, rumaroma, vagy citromlé.

Készítsük el a kovászt. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, és öntsük a kovászhoz, majd adjuk hozzá a maradék lisztet, vajat, konyakot, vaníliás cukrot és sót. Dagasszuk ki a tésztát és tegyük meleg helyre.
A kelési idő alatt a tésztát kétszer átdagasztjuk, a harmadik dagasztáskor pedig beledolgozzuk a mandulát, majd gyúródeszkán kisebb cipókra osztjuk, és vajjal kikent sütőformákba tesszük úgy, hogy 1/3-ig töltse ki a forma magasságát. Ezután újabb 60-80 percig kelesztjük, majd 200-210° sütőben készre sütjük, és bevonjuk a mázzal, amelyhez a fehérjét simára keverjük a porcukorral, néhány csepp rumaromával, vagy citromlével. A pászkákat díszíthetjük még színes cukorgolyócskákkal.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk