№1(117)
jánuar - március
2012 év

Angol könyv a Kárpátokról

Az Ukrán Kultúra Napjának keretében mutatta be a budai Szent György fogadóban a családjával Magyarországon élő angol szerző, a kertész Alexander Stamp Ukrán Kárpátok című, angol nyelvű útikönyvét. A szerzőt bemutató Hartyányi Jaroszlava kitért arra, hogy Stamp kerékpáron, ukrán nyelvismeret nélkül járta be 2006 és 2008 között szinte egész Kárpátalját, és ez a túra ösztönözte arra, hogy saját költségén kiadott könyvben számoljon be élményeiről.
Válaszában Alexander Stamp köszönetet mondott az ukrán közösségnek a könyvbemutató megszervezéséért. Bevallotta, hogy Kárpátalja egyedi kulturális öröksége, festői tájai és vendégszerető lakói kitörölhetetlen emlékeket hagytak benne, és az útikönyv révén az angol olvasók is megismerkedhetnek ezzel a csodálatos vidékkel.
Stamp sajnálja, hogy könyve nagyon kis példányszámban – mindösszesen 200 példány – jelent meg Cambridge-ben, és már el is fogyott. Az elismerő olvasói vélemények és a dicsérő kritikák arra ösztönzik a szerzőt, hogy előkészítse a második kiadást, immár nagyobb példányszámban. Stamp elmondta, hogy könyve mostanában Angliában, az Egyesült Államokban, Ukrajnában és Ausztráliában „túrázik”. A szerző egy példányt Charles brit trónörökösnek ajándékozott annak reményében, hogy elnyeri a koronaherceg tetszését. Mint köztudott, a trónörökös elkötelezett természetvédő, többek közt környezetvédelmi programokat támogat Erdélyben, mi több, a közelmúltban birtokot is vásárolt a romániai Kárpátokban.
Stamp nagyon kellemes benyomásokat szerzett Kárpátalján, ahol a helyi lakosok készségesen igazították útba, megvendégelték a helyi ételkülönlegességekkel, többek közt borsccsal, süteményekkel, de a túrázónak a legjobban a töltött káposzta ízlett. Útja során nem szállodában lakott, hanem a helyieknél bérelt szobát.
A könyv megvásárolható a Vasúttörténeti Múzeum könyvesboltjában és a Nyugati pályaudvaron, illetve e-mailben személyesen a szerzőtől is megrendelhető.

Ploszkina Vaszil