№1(117)
jánuar - március
2012 év

Virágok a Nagy Kobzosnak

foto

Friss virágok és koszorúk borították el március 9-én Tarasz Sevcsenko budapesti szobrának talapzatát a nagy ukrán költő és látnok születésének 198. évfordulóján.
Az ünnepélyes koszorúzási rendezvényen részt vettek: Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete, ukrán diplomaták, az országos és helyi ukrán önkormányzatok képviselői és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tagjai.
„A világ ukránjai ezen a napon tisztelegnek Tarasz Sevcsenko, az ukrán nemzetet jelképező személyiség emléke előtt. Szerte a világban állnak szobrai, más népek is szeretik és tisztelik. A Nagy Kobzos, az ő halhatatlan eszméi és zseniális gondolatai jelentik azt a hatalmas forrást, amelyből erőt és útravalót merít az ukrán nemzet. Alakja akkora, hogy akkor is élni fog, ha mi már nem leszünk” - mondta köszöntőjében Jurij Muska nagykövet.
Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke többek között a következőképpen szólt az egybegyűltekhez: „Ezen a napon minden ukrán, éljen bárhol a világon, akár odahaza, akár külföldön, mintegy jelentést tesz a nagy ukrán látnok emléke előtt, akinek annak idején volt bátorsága az egész világgal megismertetni Ukrajnát, a kozákok dicső történetét, korának ukrajnai mindennapjait, az ukrán föld szépségeit és az áhított jövendőt. Tarasz Sevcsenko művei halhatatlanok, mert bennük él a nemzet lelke. A nemzetállam eszményeiért vívott áldozatos küzdelme vezérlő csillagunk”. Az elnök asszony elmondta, hogy ettől a naptól kezdve az ukrán önkormányzat – a Nagy Kobzos emléke előtt tisztelegve – kulturális rendezvény-sorozatot indít útjára. Már 20 esztendeje, minden tavasszal egymást követik a Sevcsenko-napok rendezvényei.
A beszédek elhangzása után Ruszinko Nelli felolvasta a költő Nekem mindegy, leszek-e című versét, Tarasz Sevcsenko Üzenet című kötetéből, amely 1999-ben jelent meg a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület gondozásában.

Muzicsuk Nagyija