№1(117)
jánuar - március
2012 év

Ukrán drámagyűjtemény

foto

A budapesti Markijan Saskevics Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központ egy ukrán drámagyűjteménnyel lett gazdagabb. Az antológia bemutatójára az Ukrán Kultúra Napjának keretében, a Hadtörténeti Múzeumban került sor. Az ünnepség részeként rendezői bachelor-i címet és kitüntetést vehetett át Kormányos Alekszandra, aki 2003 óta vezetője és rendezője a magyarországi ukrán színháznak. Az okleveleket Olekszij Bezhin, a kijevi Karpenko-Karij Színház-, Film- és Televízió művészeti Nemzeti Egyetem rektora, a bemutatott drámagyűjtemény szerkesztője adta át a kitüntetettnek.
A professzor elmondta, hogy a kötet kiadásának ötlete a diákoktól származik, hiszen eddig nem készült olyan összefoglaló antológia, amelyet az oktatásban is felhasználhatnak. A kötetben helyet kaptak különböző korok ukrán drámaíróinak legjelentősebb alkotásai.
Rosztiszlav Kolomijec, a Nemzeti Művészeti Akadémia levelező tagja, a kötet egyik szerkesztője elmondta, hogy Ivan Kotljarevszkij Natalka Poltavkájától kezdve a nemzetközi hírnevet is szerzett kortárs drámaírók alkotásaiig számos mű megtalálható a többkötetes összeállításban.

Amikor a kijevi Karpenko-Karij Színház-, Film- és Televízió művészeti Nemzeti Egyetemen jártam, tudomást szereztem az antológia megjelenéséről – mondta Kormányos Alekszandra. - A hír felkeltette az érdeklődésemet, hiszen a könyvtárunkban nagyon kevés a drámakötet, gyűjtemény pedig egyáltalán nincs. Mint később kiderült, a könyv nagyon hamar elfogyott, már lehetetlen volt beszerezni a könyvesboltokban. Közvetlenül a szerkesztőhöz, Bezhin professzorhoz fordultam segítségért, aki nagyvonalúan megajándékozott bennünket a gyűjteménnyel.