№1(117)
jánuar - március
2012 év

Az ukránok 2012-es budapesti Karácsonya

foto

A Magyarországon élő ukránok hagyományosan családi körben töltik a szentestét, Karácsony első napján, január 7-én azonban nagy és összetartó közösségükkel ünnepelnek. Ez immár két évtizedes hagyomány. Idén a II., IV., VIII., XV. és XX. kerület, valamint Komárom, Várpalota, Vác, Veszprém, Miskolc és Székesfehérvár mintegy 200 aktivistája és képviselője gyülekezett a barokk Szent Teréz templomban, ahol ukránnyelvű szentmisét celebrált Puskás László görög katolikus pap. A szentmisén közreműködött a budapesti Szent Efrém férfikar Bubnó Tamás karnagy vezetésével.
A mise után az ünnep az ukrán kulturális központban folytatódott. A vendégeket Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte, aki békét, szeretetet és egyetértést kívánt az egybegyűlteknek.
Kisvártatva megjelentek a teremben a kántálók, akik jól kiegészítették Olekszandr Hembik hangulatos karácsonyi színpadképét.
Az est koncertprogramjában népszerű ukrán karácsonyi dalokat adott elő a Szent Efrém férfikar. Elsőként a világon mindenhol énekelt Csendes éj hangzott el. A kimondottan ukrán kolindákat már a vendégekkel együtt énekelték. A zongorakíséretet egy ifjú anyuka, Bernáth Viktória szolgáltatta.
Az ukrán háziasszonyok gazdagon terített asztallal várták a vendégeket. Volt finom túróbomba, derelye, sült hús, kolbász, kocsonya, pirog és még sok más ukrán nemzeti eledel, amelyet a lakoma előtt Puskás atya szentelt meg.
A rendezvény megszervezése két budapesti kerületi ukrán önkormányzathoz, a ferencvárosihoz és a józsefvárosihoz köthető.

Muzicsuk Nagyija