№1(117)
jánuar - március
2012 év

Ünnepi műsor

foto

Az Ukrán Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi koncertre február 25-én, a Hadtörténeti Múzeumban került sor. A díszvendégek között köszönthettük Jurij Muska magyarországi ukrán nagykövetet, Fekete Pétert, a békéscsabai Jókai Színház igazgatóját, a Vidéki Színházak Egyesületének elnökét, Kállai Ernő kisebbségi ombudsmant, Tóth János volt ukrajnai nagykövetet és még sokan másokat.
Ezen a napon, 1871. február 25-én született Leszja Ukrajinka, a kitűnő ukrán költőnő, akinek tiszteletére a Vasárnapi Iskola tanulói a költeményeiből összeállított verscsokorral léptek a közönség elé. Kormányos Alekszandra, a magyarországi ukrán színház vezetője és Bartus Gyula, a békéscsabai Jókai Színház tagja Ukrajinka Egy régi tavasz és a Contra spem spero! Című költeményeit adták elő ukrán, illetve magyar nyelven.
A váci Antonio Vivaldi Kamarazenekar Csűri Lajos vezetésével repertoárjának legszebb darabjait adta elő, többek közt olyan ukrán klasszikusok műveit, mint Miroszlav Szkorik és mások.
 A zenekar kíséretével Ljahovics Anna és Medenci Román, a Magyarországi Kulturális Egyesület szólistái olyan népszerű ukrán dalokat adtak elő, mint a Fekete szemöldökök, barna szemek, vagy az Amott egy magas hegy állt.
A kijevi Karpenko-Karij Egyetem rektora megajándékozta az ukrán közösséget az általa szerkesztett, 2008-ban Harkivban kiadott drámagyűjteménnyel.
Muzicsuk Nagyija kezdeményezésére közösségünk gyűjtést indított, amelynek célja az ingolstadti ukrán pravoszláv templom újjáépítése.

Tudósítónktól