№5(109)
szeptember-október
2010 év

Ukránok szerepe a testvérvárosi kapcsolatokban Senlis és Ferencváros között

foto

Október 9-én a Ferenc-napi Búcsú vendége volt a francia Senlis városának delegációja, élükön a város polgármesterével, Jean-Christophe Canterrel. Az utazás létrejöttét minden tekintetben támogatta a Ferencvárosi Ukrán Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava és a több éve képviselő Ráduly Jelena, együtt a senlisi ukrán közösség vezetőjével, Natalia Paszternakkal.

Senlis polgármestere, Jean-Christophe Canter, akinek a felesége Anna ukrán származású, örömmel válaszolt a Hromada kérdéseire.

- Polgármester úr, hogyan mutatná be magát olvasóinknak?
- Jó napot kívánok! Üdvözlöm az ünnep résztvevőit, a kerületi lakosokat és a magyarországi ukránokat. A közel 17 ezer lakosú Senlis város polgármestere vagyok.
- Nem hiszek a csodákban, de érdekes, hogy magyar földön állok Önnel együtt, ahol közel 1000 éve láthatatlanul összekapcsolt minket két jeles történelmi személyiség – Bölcs Jaroszlav Kijevi nagyfejedelem lányai – Anasztázia és Anna, Magyarország és Franciaország királynői. Személy szerint hogyan látja Ferencváros és Senlis testvérvárosi kapcsolatának jövőjét?
- Így igaz, a kezdeteket a két nővér, nagyfejedelem lányai rakták le. Napjainkban pedig egy híres magyar zongorista, Czifra György kapcsolja össze városunkat Budapesttel. Annyira megszerette Senlist, hogy ott telepedett le. Tehát sok szál köt minket össze, kulturális és gazdasági egyaránt.
- Hogyan fogadják a franciák az ukrán kultúrát?
- El kell mondanom, hogy Senlisban évek óta ápoljuk és tiszteljük Anna királynő emlékét. Anna Jaroszlavna apátságot alapított városunkban, és bár napjainkban már nem áll, de helyette Anna nevét viselő líceum működik, ahol érződik az ő szelleme. Ez a kapcsolat abból a szempontból is előnyös, hogy emeli az ukrán kultúra értékét, és Ukrajna, mint európai ország hamarosan az Európai Unió tagjává váljon.
- Folytatva a gondolatot, ha így tekintünk a Senlis és Ferencváros között kiépülő testvérvárosi kapcsolatokra, akkor akár szélesebb európai kontextusról is beszélhetünk, hiszen ebben a projektben a magyarországi ukránok is fontos szerepet játszanak?
- Természetesen, hiszen a francia és magyar kapcsolatok révén lehetőséget adunk az ukránoknak, hogy csatlakozzanak és ezáltal az európai közösség többet tudjon meg Ukrajnáról.
- Az ukránok melyik tulajdonságát kedvelik legjobban a franciák?
- Ó, ez nagyon nagy kérdés! (nevet – szerző). Hallja, még a harangok is ünnepélyesen megszólaltak, hogy jókedvünk legyen! Nagyon hasonlítunk egymásra, és úgy vélem, hogy Ukrajna jövője bármilyen körülmények között biztosítva Európában. Tisztelem ezt az országot, melyet ilyen hosszú időn át akadályoztak más országok a fejlődésben, de az ukránok nem veszítették el nemzeti arculatukat, kultúrájukat, életmódjukat, és azért élve, hogy megmutassák a világnak, hogy méltó helyük van az egyesült Európában. Valamikor Ukrajna jelentős európai állam volt, de államiságának fejlődését megállították, de ilyen kapcsolatok révén vissza lehet hozni Ukrajna elveszett nagyságát a nagy nemzetek körében.
- Köszönjük szépen a beszélgetést!

Ploszkina Vaszil