№5(109)
szeptember-október
2010 év

Jótékonysági lecke

foto

Szeptember elején a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének budapesti székházában rendezett hangversenyen a látássérült előadóművészeket a lvovi Marija Zanykovecka Színház szimfonikus zenekara kísérte. A Hromada tudósítója gratulált a vendégművészeknek, majd interjút kért Olekszandra Bilkovszkától, a színház művészétől.

Mai műsorukat látva, az az érzésem, hogy ez nem egyedi akció…

  A projektünk neve: Kinyíló élet. A műsorban Ukrajna különböző térségeiből érkezett énekesek vesznek részt színházunk zenekarának kíséretével.

Hogyan szerveződött budapesti koncertturnéjuk?

Ez elsősorban Okszana Potimko érdeme, aki a Gyengénlátók Lvovi Egyesületének elnöke. Ő egy nagyon agilis hölgy, minden munkát elvégez, tárgyal a fogadó féllel, pályázatokat ír, minek eredményeképpen anyagi támogatást kapnak a kormánytól. Okszana asszony szeretné térben kiterjeszteni koncertjeinket. Ukrajnában is koncertezünk, hogy a hazai és külföldi látássérülteknek reményt adjunk a teljes életre, hogy érvényesíthetik képességeiket, rátalálhatnak a hitre és a lélek világosságára, hiszen tehetségtelen emberek nincsenek. Tisztában vagyok azzal, hogy vak énekeseink számára ez jó alkalom arra, hogy kilépjenek egyébként zárt világukból. Ez számukra még akkor is segítség, ha mindnyájan rendkívül erős emberek és szikrázó személyiségek. Képesek megértetni a közönséggel, hogy nem amatőr teljesítményt nyújtanak. Sokan igen magas szakmai színvonalat képviselnek. Vannak közöttük közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők, akiknek nagyon-nagyon nehéz volt a zenetanulás, hiszen nem látták a kottát, nem ismerték a zenei nyelvet annak hagyományos értelmében, stb. Tudja, jómagam, és kolléganőm, Lídia Osztrinszka nagyon sokat kapunk ezektől a nem látó emberektől, mert megtanuljuk értékelni azt, amink van, amivel rendelkezünk, de közben elfelejtünk hálát adni az Úrnak a felbecsülhetetlen ajándékokért: látunk, van kezünk-lábunk… Erre nagy szüksége van mind a látássérülteknek, mind pedig a látóknak ahhoz, hogy könyörületet tanuljanak és tiszteljék azokat az embereket, akik bizonyos szempontból hátrányos helyzetűek, másrészt viszont sokkal jobban megbirkóznak az élet nehézségeivel mint mi.

Hány állandó tagja van a csapatnak, és mióta koncerteznek?

Harmadik éve. Eddig közel 15 alkalommal léptünk színpadra. Szerepeltünk Lvovban, kétszer Kijevben, sokat utaztunk Ukrajnában, aztán átléptük a határt: jártunk Fehéroroszországban, már két alkalommal Lengyelországban, Moldovában, s most itt, Magyarországon. Tegnap Debrecenben, a megyei konzervatóriumban léptünk színpadra. Kicsit szomorúak voltunk, mert kevesen jöttek el, valószínűleg nem volt eléggé reklámozva a fellépésünk. Akik viszont eljöttek, lelkes résztvevői voltak a koncertnek. A mai este nagy örömmel töltött el bennünket, mert a vártnál többen jöttek el, tehát elégedettek vagyunk.

Hogyan szedi össze a csapatot a próbákra?

Nem igazán egyszerűen. Többnyire az internet közbeiktatásával küldjük oda-vissza a felvételeket és egy lvovi zeneszerző hangszereli a dalokat. Előfordul, hogy az előadók változtatnak a hangfekvésen. A koncertek előtt az énekesek messziről érkeznek, néhány nappal korábban, hogy próbálhassanak a zenekarral. Tekintettel arra, hogy mindannyian képzett muzsikusok, egy-két próba elég nekik.

Mindig sikerül megállapodni a fogadó féllel?

Okszana Potimkónak köszönhetően igen. Állandó a kapcsolata a külföldi testvérszervezetekkel. Volt például egy svédországi vendégművészünk is. Mi abban vagyunk egyediek, hogy nem mindegyik karmester meri vállalni a dirigálást olyanoknak, akik nem látják a karmesteri pálcát. Ez valóban nagy probléma és kockázat. Az ilyen munka sok odafigyelést, nagy szakmai felkészültséget igényel. Lehet, hogy nem szép dolog dicsérni a saját együttesünket, de zenekari tagjaink nagyon türelmesek, alkalmazkodnak minden egyes előadóhoz. Őszintén mondva, nincs arról tudomásunk, hogy létezne bárhol a világon a miénkhez hasonló együttes. Az olasz Andrea Bocelli is zenekarral lép fel, de a muzsikusoknak csak egyetlen emberre kell odafigyelni. Mi viszont sokan vagyunk. Jó, hogy sok neves ukrajnai énekes támogat bennünket önzetlenül. Szerepelt már velünk Nina Matvijenko, Valentina Sztepova ismert opera-primadonna, Szasko Polozsinszkij, a Tartak együttes vezetője, Kuzma Szkrjabin, és szeretnénk közös szereplésre felkérni Szvjatoszláv Vakarcsukot.

V. P.