№5(109)
szeptember-október
2010 év

Budapest IX. kerülete és a francia Senlis testvérvárosi kapcsolatokat épít

foto

A főváros IX. kerületének Ukrán Kisebbségi Önkormányzata Hartyányi Jaroszlava vezetésével aktív részesévé vált a testvérvárosi kapcsolatok kialakításában a Párizstól 40 km-re lévő francia fürdőváros Senlis és a Ferencváros között. Ebben a francia kisvárosban a 11. században Jaroszlav Mudrij lánya Anna, francia királynő, monostort alapított. Itt található a sírja is, és 2005-ben Ukrajna szobrot adományozott Senlisnak. Valamint ukránok is élnek itt.

A „Hromada” a IX. kerület új polgármesterét, Bácskai Jánost kérdezte a senlisi polgármesterrel, Jean-Christophe Canterrel történt találkozásról.

- Remélem sikerül testvérvárosi kapcsolatot kialakítani Senlis városával, és ez mindenki számára hasznos lesz, mivel mi is többet tudunk majd Franciaországba utazni, és leendő testvérvárosunkból is gyakran látogatnak majd Budapestre. Többet tudhatunk meg egymás életéről, nemzeti kultúrájáról.
- Feltételezem hosszabbtávú együttműködésben gondolkodnak.
- Természetesen, úgy véljük, hosszú távra tervezhetünk.
- És milyen viszonyt szeretnének a ferencvárosiak Senlisszal?
- Láthatóan, mindenki elsősorban kulturális kapcsolatokban gondolkodik, de ha sikerül gazdasági kapcsolatot is kiépíteni, az elől sem zárkózunk el.
- A Ferencváros gazdag sporthagyományokkal is rendelkezik. Elgondolkodtak azon, hogy a sport területén is összekapcsolódjon a két város?
- Természetesen, ha sikerül ezen a téren megállapodni a franciákkal, akkor nyilvánosságra hozunk mindent és a sajtót is tájékoztatjuk. Kerületünkben nagyon népszerű a Fradi futballcsapata, melyet minden téren támogat az önkormányzat is. Így nagy örömmel veszünk részt sportprojektekben is.