№5(109)
szeptember-október
2010 év

A Horjanka sikere Székesfehérváron

foto

A városban élő kisebbségek képviselői szeptember 26. esős reggelén az egykori királyi város főtere, azaz a Városház tér felé siettek, hogy részesei legyenek a nemzeti kisebbségek hagyományos ünnepének, amelyet immáron negyedik alkalommal rendeztek meg. Nyolc önkormányzat – a horvát, lengyel, német, örmény, szerb, szlovák, szlovén és az ukrán – kulturális programmal készült az ünnepre. A nagyszínpad körül nemzeti lobogókat lengetett a szél. A szerb ortodox egyház szentmisét celebrált. A horvátok, a lengyelek, a németek, az örmények és az ukránok kis pavilonokban nemzeti kultúrájukat bemutató tárlatot rendeztek be.
Az ukrán önkormányzat tágas házikója közvetlenül a nagyszínpad mellett állt. A szemerkélő eső kicsit megzavarta a terveinket, így az összes kiállítási tárgyat be kellett zsúfolni a házba. A kényszerű változtatás végül is a vártnál jobban sikerült, mert a látogatók egy igazi ukrán otthonba léphettek be. Hímzett stólák és szőttesek, petrikovói festett tányérok, ikonok, festmények és nemzeti viseletek tették otthonossá a kiállítóteret. Az abrosszal terített asztalokon ukrán edényekből kínáltatták magukat a pirogok, ukrán cukrászsütemények, mézesek és cukorkák. Itt kaptak helyet az ukrán kézműves ékszerek, emléktárgyak, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület által kiadott könyvek és időszaki kiadványok. A kóstolni és melegedni kívánó érdeklőket, a honfitársakat, szomszédokat és vendégeket szívélyesen invitálták a házba. Miközben a vidám, vendégszerető ukrán házban egymást követték a látogatók, a színpadon délelőtt 10-től délután 5-ig követték egymást a Székesfehérváron élő kisebbségek által összeállított gazdag és érdekes műsorszámok. A rossz idő ellenére a teret megtöltötték az érdeklődők, akik ütemes tapssal honorálták a fellépőket.
Koncertprogramunkat sikerrel képviselte az ukrajnai Horjanka ifjúsági néptánc-együttes. Mátyás Júlia, a székesfehérvári ukrán önkormányzat elnöke nyáron szülőföldjén, Ivano-Frankovszkban járt, és sokat dolgozott azért, hogy nadvirnai honfitársai eljöhessenek vendégszerepelni Magyarországra. És lőn: Olena Zdolnik lelkes és felkészült koreográfus növendékei csodálatos műsorral lépek színpadra magyar földön. A fiatal táncosok előző nap már sikeresen mutatkoztak be Budapesten. A táncosok mindössze 14 – 15 évesek, de már nagyon sok sikert arattak, s nemcsak Ukrajnában. Az együttes többszörös díjazottja a nemzetközi hucul fesztiváloknak, oklevelet kapott a lengyelországi, portugáliai és horvátországi nemzetközi folklór fesztiválokon. Az ukrán kulturális napok keretében bemutatkoztak Dániában. Repertoárjuk az ukrajnai régiók – Polisszja, Podillja, Bukovina, Kijev és a szeretett szülőföld, Nadvirna – táncaiból áll.
Az ukránok látványos műsora annyira tetszett a fehérváriaknak, hogy a polgármesteri hivatal újabb vendégszereplésre hívta meg őket. A vendégek ukrán hagyomány szerint jelképes ajándékokkal – jogarral és kenyérrel, a hatalom és a bőség jelképeivel – lepték meg Viniczai Tibor megbízott polgármestert.
Az együttes útjának következő állomása Várpalota volt.