№3(95)
május - június
2008 év

Boldog születésnapot!

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük Hartyányi Jaroszláva asszonyt a kerek évforduló alkalmából. A Magyarországon élő ukránoknak, nemzeti kultúránk magyarországi tisztelőinek és testvéri közösségeinknek Európában és szerte a nagyvilágban igazán nem kell őt bemutatni. Nehezen találnánk a közösségünkben még egy olyan embert, aki ennyire következetesen, határozottan, nagy hozzáértéssel, odaadással és eredménnyel képviselné az ukrán közösségek érdekeit a határokon túl, és ilyen sokat tett volna nemzeti kultúránk elismertetéséért az egyesült Európában. A közösségi munkával eltöltött hosszú évek során Jaroszláva asszony mindig az emberek között volt, és mindig az embereket szolgálta.

Mi ad erőt neki ehhez a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető munkához?

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha munkájának legfontosabb tényezőjeként a mélységes és rendíthetetlen hitet nevezzük meg. Hány valóban hézagpótló és szép tervet sikerült valóra váltani Hartyányi Jaroszláva eme fontos jellembeli adottsága révén! Reméljük, hogy legalább ennyi csodálatos terv valósul meg a jövőben is! Egy neves lengyel művész a következőképpen értékelte az ember azon tulajdonságát, képes-e avagy képtelen legyőzni az életben adódó nehézségeket, illetve eredményesen dolgozni: „Ne higgyenek abban, hogy léteznek lehetetlen dolgok. Nincsenek! Csak olyan feladatok vannak, amelyeket az ember nem akar megoldani. Vagy azért, mert nem érez hozzá elég erőt, vagy kishitű, vagy rest. Vagy egyszerűen tájékozatlanság vagy tudatlanság okán. Való igaz, hogy mindenhez idő kell. De a hitet nem szabad feladni”.
Jaroszláva asszony sikerességének másik összetevője, hogy képes megtalálni a közös hangot a legkülönfélébb emberekkel, és egységet teremteni a közös ügy érdekében, ami nem minden pszichológusnak vagy diplomatának sikerül ilyen szinten. Sokszor tapasztaljuk a köz- és magánéletben, milyen mélységes mély verembe képesek taszítani egyes embereket az elszabadult érzelmek, milyen sokan képtelenek józanul szembe nézni a társadalmi valósággal. Nagyon gyakran megesik, hogy látványosan demonstráljuk kívülállóságunkat, elveszítjük minden kompromisszumkészségünket. Ez a magatartás sosem vezet eredményre, és Jaroszláva asszony nagyon is tisztában van ezzel, hiszen nem első éve dolgozik az emberek közt, nagyon jól kiismerte őket ahhoz, hogy ne kövessen el hasonló hibákat, és ne szítson ellentéteket.
Hartyányi Jaroszláva, az ember, a kutató történész és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat vezetője, a kisebbségi ügyekkel foglalkozó ukrán-magyar kormányközi vegyes bizottság tagja, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke rendelkezik még egy pozitív jellemvonással: távlatokban gondolkodik. Szakértelmét megbecsülik a diplomaták, a kutatók, az ukrán diaszpóra civil szervezeteinek tisztségviselői és a sajtó munkatársai.
Kollégái, barátai és ismerősei munkájához sok erőt, egészséget, hű barátokat és szellemi társakat, egyéni és családi boldogságot kívánnak Jaroszláva asszonynak.

Boldog születésnapot!