№3(95)
május - június
2008 év

Horvátországi testvérszervezetünk jubileuma


Május 8-9-10-én Hartyányi Jaroszláva, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke és Szabó Ludmilla, a várpalotai városi ukrán önkormányzat vezetője Vukováron járt, és részt vett a horvátországi Ruszinok és Ukránok Szövetsége fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A 90-es évek elején lezajlott harci cselekményekben sokat szenvedett város közelében több ukránok által lakott falu is található. Többek közt Bohdanivci és Petrivci. Ezeket a falvakat is lerombolták a harcoló szerb és horvát egységek. A hivatalos adatok szerint e falvak lakói közül 600 ukrán is életét vesztette.
Az idén több jeles dátumra is emlékeznek Vukováron: 40 éves a horvátországi Ruszinok és Ukránok Szövetsége, 30 éve jelent meg a Horvátországban élő ruszinok és ukránok kulturális kiáltványa, 30 éve látott napvilágot az itteni ukránok és ruszinok Néprajzi Gyűjteménye. A vendégek megtekinthették a horvátországi ukránok életének jeles eseményeihez kötődő fotókiállítást, részt vehettek a Szövetség tevékenységét összefoglaló kötet bemutatóján, gyönyörködhettek a helyi és külföldi művészek alkotásaiban. A népes közönséget ukrán nép együttesek szórakoztatták. A ruszin és ukrán előadók Rijekából, Vinkovciból, Eszékről, Vukovárról, Petrivciből és Miklosivciből érkeztek, de színpadra lépett a vukovári német együttes, valamint a szlovákiai Bardejovból, illetve az ukrajnai Lvovból érkezett előadók is.
Az ünnepség felett védnökséget vállalt Stepan Mesic horvát elnök, aki személyesen is ellátogatott a rendezvényre, és ott is maradt egészen az ünnepi műsor végéig, ami nem mindig jellemző az ukrán állam magas rangú kormánytisztviselőre. Mesic doktor beszédet mondott, és megtisztelte jelenlétével az ukránok estjét is. A horvát elnök a nem hivatalos beszélgetés során megemlítette, hogy a felesége is ukrán származású és Vukovár környékén született.
Hartyányi Jaroszláva megköszönte a horvát elnöknek az ukrán közösség iránti megbecsülését, utalt arra, hogy Horvátország igazán európai nemzetiségi politikát folytat. A vukovári program nagyon gazdagra sikerült. A rendezvény részvevői megkoszorúzták a háború petrivci áldozatainak emlékművét, másnap a vukovári áldozatok – ukránok és horvátok – emlékművének talapzatát borították el a helyi ukrán közösségek, az Ukránok Európai Kongresszusa Elnökségének, Markiján Lubkivszkij ukrán nagykövet és a diplomáciai testület tagjainak, valamint Olekszandr Szagan, az ukrajnai kisebbségi és egyházügyi bizottság elnökének virágai és koszorúi.
Az ukránok háromnapos vukovári ünnepén szinte valamennyi horvátországi hatalmi ág képviselői megjelentek.

Hanna Vovkovecka