№3(95)
május - június
2008 év

Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Ungváron


Május 14-én és 15-én Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Bodnár Pál, a nyíregyházi ukrán önkormányzat vezetője nemzetközi konferencián vett részt Ungváron. A tanácskozáson megvitatták a kárpátaljai megyei vezetés és határon túli ukrán közösségek kapcsolatának helyzetét, az együttműködés jelen állapotát és a jövőbeni lehetőségeket. A konferenciára szóló meghívás a kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivataltól érkezett. A részvevőket Havasi Oleg, az ÁKH elnöke köszöntötte, majd pedig beszámolt arról, mik a tervei a megyei vezetésnek a Kárpátaljával határos országokban élő ukrán közösségekkel kialakítandó együttműködés tekintetében. Terjedelmes beszámolót tartott Jevcsák Judit, aki a Hivatal kisebbségi alosztályát irányítja.
A konferencián felszólalt Hartyányi Jaroszláva is. Előadásának címe: „A magyarországi ukrán közösség, mint az ukrán állam nemzetközi jó hírnevének alakítója”. Felszólalásában röviden felvázolta a Magyarországon élő ukránok szervezetének történetét, utalt arra, milyen hatással volt a közösség életére Ukrajna függetlenségének kikiáltása. A továbbiakban az UOÖ elnöke kitért a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tevékenyégére, amely elősegítette újabb ukrán önkormányzatok megszerveződését. Jaroszláva asszony szólt a helyi ukrán önkormányzatok eredményeiről és gondjairól, az Ukrajnával fenntartott kapcsolataikról és a magyarországi ukránok szerepéről egy pozitív Ukrajna-kép kialakításában Európában.
Jaroszláva asszony pozitív eredménynek tartja a MUKE és a kárpátaljai megyei kulturális ügyosztály közt kötött szerződést. Ennek eredménye, hogy a magyarországi Sevcsenko napokon vendégül láthatták a Kárpátaljai Állami Népi Együttest. Tekintettel arra, milyen nagy anyagi áldozatokat és szervezőmunkát követel egy ilyen népes együttes utaztatása, a MUKE szeretné megköszönni az ÁKH és a megyei filharmónia azon szándékát, hogy magára vállalja a költségek egy részét. A fennmaradó összeget a magyarországi ukránok állták.
A magyarországi ukrán közösség elnöke megköszönte a kárpátaljaiaknak azt a közel száz ukrán nyelvű könyvet és tankönyvet, amellyel a nyíregyházi ukrán önkormányzatot ajándékozták meg, ugyanis nemrég indult el a városban 16 diákkal a vasárnapi iskola, ahol Szofilkánics Judit baktalórántházi tanár foglalkozik a gyerekekkel.
A konferencián részt vett Iván Laba, a szlovákiai Ukrán – Ruszin Szövetség elnöke, a dél-lengyelországi és romániai ukrán területi szervezetek képviselői.

H. V.