№3(95)
május - június
2008 év

Ukrán Pünkösd a Ferencvárosban


Az ortodox egyházi kalendárium szerint, június 15-én ünnepelte az ukrán közösség a nép körében Zöld Ünnepnek is nevezett Pünkösdöt a ferencvárosi Művelődési Házban.
A IX. kerületi ukrán önkormányzat számos budapesti és vidéki vendégét Hartyányi Jaroszláva köszöntötte, aki utalt arra, hogy az ukránok ekkor emlékeznek meg a keresztény egyház születéséről. Honfitársaink ezen a napon zöld ágakkal és virágokkal ékesítették az udvaraikat, házaikat és gazdasági épületeiket, a lányok koszorúkat fontak, és megszenteltették a templomban. A lányok és a fiatal asszonyok – a hagyományokhoz híven – ezen a vasárnapon is mezei virágokból font koszorúkat szenteltettek meg Puskás László görög katolikus pappal.
Az atya szentbeszédében szintén kiemelte az ünnep jelentőségét, hiszen a Pünkösd a kereszténység kezdetei óta az egyház egyik legfontosabb ünnepe. Utalt arra is, hogy a zöld ágak, virágok és korai gyümölcsök szentelésének hagyománya csak egy kis töredéke annak a szertartás-csokornak, amely színesebbé teszi az ünnepet minden ukrán templomban. Reményét fejezte ki, hogy egyszer majd eljön az a pillanat, amikor a magyarországi ukrán közösség minden egyházi ünnepet a saját templomában ülhet meg, a teljes szertartásrend szerint.
A szakrális részt követően a vendégeket amatőr és hivatásos előadóművészek szórakoztatták. Az ünnepi műsort a Veszelka táncegyüttes nyitotta. A csinos lányok körtáncot jártak, tavaszi dalokat, tréfákat adtak elő. Az ünnepi hangulatot fokozták Nagyija Muzicsuk növendékei, a Vasárnapi Iskola tanulói, akik ukrán versekkel örvendeztették meg a közönséget.
Ljahovics Anna ukrán népdalt énekelt, Vihula Mihajlo és Bernáth Ferenc hivatásos muzsikusok ukrán népdal-feldolgozásokat adta elő gitáron. Medenci Román énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákja két, Magyarországon élő ukrán alkotó – Valentina Zincsenko költő és Olekszij Jamkovenko zeneszerző – szerzeményével állt a közönség elé. Egyébként a két alkotó állandó részvevője a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) rendezvényeinek, és az idén jelent meg egy zenei CD-jük a MUKE, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Nyitott Ukrajna Alapítvány gondozásában. A szerzőpáros másik szerzeményét Hartyányi Nikoletta adta elő nagy átéléssel.
Egy másik fiatal szólista, Bernáth Viktória szövegére a férje, Bernáth Ferenc írt zenét. A folytatásban Vihula Mihajlo újabb népdal-feldolgozásokkal lépett színpadra, gitárjátékához később csatlakozott Ruscsak Petronella hegedűművész, új zenei hangzással gazdagítva a népi melódiákat.
Érdekes volt meghallgatni a híres Blaha Lujza egyik dalát – De szeretnék a császárral beszélni – Ljahovics Anna előadásában.
A Makausz házaspár, a zongorista Zsuzsa és klarinétos - szaxofonos Olekszandr saját Sevcsenko-ciklusukból adtak elő részleteket, majd egy híres csárdással zártak.
A műsort követően a vendégeket az ünnepi asztalhoz invitálták.

Arszen Dzsmil