№3(95)
május - június
2008 év

Évzáró az ukrán Vasárnapi Iskolában


A budapesti ukrán Vasárnapi Iskola tanulói ünnepélyes évzáró keretében adtak számot szüleiknek és a népes vendégseregnek arról, milyen eredményeket értek el az anyanyelv, az ukrán irodalom és történelem, a zene és a rajz területén.
Az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE) égisze alatt 15 esztendeje működő iskola olyan közösségé nőtte ki magát, ahol az ukrán és ukrán-magyar vegyes családok gyermekei megismerhetik az ukrán nyelv alapjait, majd tökéletesíthetik nyelvtudásukat, tanulhatnak ukrán irodalmat és történelmet, zenét és rajzot. Az Ukrán Oktatási és Kulturális Központban rendezett sajátságos évzárón 23 tanuló mutatta meg a 2007-2008-as tanévben szerzett ismereteit.
A nyilvános „beszámoló” Sevcsenko megzenésített versével és más dalokkal indult, ezt követően ukrán költemények és zeneművek részletei hangzottak el a gyerekek előadásában, és sor került egy dallamfelismerő zenei vetélkedőre is. Az 50 alkotásból álló tárlat tükrözte a kis művészek széles látókörét, amely az ukrán jelképrendszertől a budapesti élményeken át egészen a gyermeki fantázia megnyilvánulásáig terjed. A közös alkotómunka örömét tükrözte az az alkotás, amelyet a kiállítás megtekintését követően együtt hoztak létre a gyerekek és a szülők. A Vasárnapi Iskola tanulóinak tudását elismerésekkel és kitüntetésekkel honorálták.
Hartyányi Jaroszláva, az UOÖ és a MUKE elnöke elmondta tudósítónknak, hogy az ukrán Vasárnapi Iskola tanulóinak többsége ott lesz a hagyományos ukrán nyári táborban – július 28. és augusztus 5. között – a Balatonon.
Az UOÖ és a MUKE támogatásával Várpalotán és Nyíregyházán is működik ukrán Vasárnapi Iskola.