№2(118)
április - június
2012 év

Ukrán konyhaművészet

Epres torta

A tésztához: 1 pohár cukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál leforrázott darált kávé, 3 tojás, 12. 5 dkg tejföl, 1. 5 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 5 dkg vaj.
A krémhez: 1 doboz sűrített tej (0. 5 kg),15 dkg vaj, 10 dkg dió, 3 dkg marcipánmassza, 1 cirom reszelt héja, 1 teáskanál rum.

Keverjék össze a cukrot a kakaóporral és a kávéval, adják hozzá a tojást és a tejfölt, majd fokozatosan adagolják a tésztába a sütőporral elkevert lisztet, és végül az olvasztott vajat. A masszának sűrű, tejfölhöz hasonló állagúnak kell lennie. Öntsék a masszát tortaformába, és mérsékelt hőfokon 25-30 percig süssék. A sütéspróbát fapálcikával vagy kötőtűvel végezzék.
A krémhez a sűrített tejet kb. 1 óra hosszan főzzék, majd hűtsék langyosra, keverjék bele a marcipánmasszát, a vajat, a felaprított diót, a citromhéjat és a rumot.
A kihűlt tésztát vágjuk három egyenlő lapra, a lapokat, a torta tetejét és oldalát kenjék be a krémmel, és az egész felszínt szórják be kekszmorzsával. A torta tetejét díszíthetik dióval, marcipánvirágokkal és friss eperszemekkel.

Csokoládés-trüffeles rózsatorta

A tésztához: 4 tojás sárgája, 0. 5 pohár cukor, 20 dkg vaj, 2-2. 5 pohár liszt, 2 evőkanál kakaópor.
Trüffelkrém: 0. 5 kg vaj, 0. 5 kg csokoládé, 0.5 dl konyak, 15 dkg rózsalekvár.
Csokoládémáz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olvasztott vaj.

Első lépésként készítsék el a krémet, mert hosszabb ideig tartó hűtést igényel. Melegítsék fel a vajat és a csokoládét 60°C, és keverjék össze. A vajas-csokis krémet bolondítsák meg a konyakkal, és robotgéppel alaposan verjék fel, majd tegyék hideg helyre. A krémhez adhatnak még apróra vágott, enyhén megpörkölt diót is.
A tésztához a tojások sárgáját keverjék ki a cukorral és az olvasztott vajjal, majd adják hozzá a lisztet és a kakaót, és alaposan dolgozzák össze, hogy lágy tésztát kapjanak, amit három részre osztva, egyenként 0. 5 cm lapokra kinyújtva kell kisütni.
Amikor a lapok elkészültek, terítsék el rajtuk a krémet és a lekvárt, a torta tetejét és oldalát pedig vonják be csokoládémázzal. A tetejére szórhatnak csokoládéforgácsot vagy kakaóport.
A csokoládémázhoz a porcukrot keverjék össze a kakaóval, majd adják hozzá a 3 evőkanál forró vizet és az olvasztott vajat. Az alapanyagokat addig keverjék, amíg a massza nem lesz egynemű és fényes. Az elkészült tortát tegyék hűtőszekrénybe.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk