Az étel elkészítéséhez használhatunk sertés-, marha- vagy baromfihúst. A zsírosabb húsokat kedvelők használhatnak hasalját vagy tarját is.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg hús, 60 dkg burgonya, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirított liszt, 5 evőkanál olaj, víz, és ízlés szerint só, bors, édes pirospaprika, bazsalikom és majoránna.
A sárgarépát, hagymát és gombát megtisztítjuk, apróra szeleteljük, majd közepes lángon kicsit megpirítjuk, és 2-3 percig pároljuk. A húst 1,5 – 2 dekás kockákra vágjuk, Felszeleteljük a burgonyát, hozzáadjuk a bazsalikomot, majoránnát, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot és pirospaprikát, és az egészet jól átforgatjuk. A hozzávalókat elosztjuk 4 hőálló cserépedényben: az edény aljába kerül a megsózott, megfűszerezett hús, amelyet jól összekeverünk 1-1 evőkanálnyi párolt sárgarépával, hagymával és gombával. Erre jön a burgonya, amelyet a párolt zöldségekkel terítünk be, és körömnyi babérlevéllel ízesítünk. A burgonya felső rétegét enyhén átforgatjuk a pirított liszttel, és az egészet leöntjük forralt vízzel, úgy, hogy befedje az edény tartalmát. Forró sütőben, 200° hőmérséklete egy órát sütjük, majd az edényben, forrón tálaljuk.
Omlós tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg margarin a sütéshez, 15 dkg tisztított dió, 3 evőkanál cukor, 12 gr vaníliás cukor.
Diós tészta: 20 dkg tisztított dió, 9 tojás, 25 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál darált kávé.
Piskóta: 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 20 dkg cukor, 6 tojás.
Csokoládékrém: 30 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál tej, 10 dkg tisztított dió, 2 evőkanál konyak, 1 citrom héja.
Töltelékek: 50 dkg sárgabarack lekvár és 50 dkg barackbefőtt.
Csokoládémáz: 20 dkg étcsokoládé, 2 dl zsíros tejszín, 5 dkg vaj.
Szirup: 20 dkg cukor, vanília, rumaroma, 1 pohár víz, fél citrom.
A díszítéshez: Mandula, kandírozott gyümölcsök, marcipánfigurák, friss vagy konzerv bogyós gyümölcsök.
A torta elkészítéséhez három különböző méretű tortaformára lesz szükség. Elsőként a legnagyobb méretű tésztát, az omlósat készítjük el. A vajat és a margarint morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a darált diót, egy fél pohár vizet, és gyúrjuk össze a tésztát, majd pihentessük 1-2 órát hideg helyen. Sütéshez a tésztát három részre osztjuk, kinyújtjuk, és forró sütőben (220-240°) kisütjük a villával megszurkált lapokat, majd amikor kihűltek, megkenjük baracklekvárral.
Másodiknak a diós tészta következik. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket apránként adagolt cukorral kemény habbá verjük, majd elkeverjük a tojások sárgájával, a kávéval és a reszelt csokoládéval. A masszát az előzőleg kivajazott és darált dióval beszórt kisebbik tortaformába terítjük. Forró sütőben (200°) 40-45 percig sütjük. A kihűlt piskótalapot kettévágjuk, megöntözzük édes kávéval, és megkenjük a csokoládékrémmel. A krémhez a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a porcukrot, a tejben feloldott csokoládét és a citromhéjat. A krémhez hozzákeverjük a darált diót és a konyakot.
Hozzálátunk a piskótatészta elkészítéséhez. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, apránként hozzáadagolva a cukrot, lisztet, keményítőt és a tojások sárgáját. Kivajazzuk a legkisebb tortaformát és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát 200° sütőben mintegy 40 percig sütjük. A kihűlt piskótát kettévágjuk, a lapokat meglocsoljuk citromos cukorsziruppal, vaníliás cukorral és rumaromával, és kirakjuk barackbefőttel.
Egy nagyobb tálcára helyezzük az omlós tésztából készült tortát, rá a diósat, s végül a piskótát. Előtte a lapokat megkenjük csokoládémázzal, amihez a csokoládét, a tejszínt és a vajat gőz fölött, állandóan kevergetve felolvasztjuk. A langyosra hűtött csokoládémázzal megkenjük a torták tetejét és oldalát, az egészet megszórjuk vagdalt és pirított mandulával. A torta széleit díszíthetjük fél diókkal, kandírozott és bogyós gyümölcsökkel. A tetejére kerüljenek marcipánvirágok.