№2(100)
március - április
2009 év

Ukrán konyhaművészet

Mandulás pászka mazsolával és cukrozott gyümölcsökkel

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg cukor, 1. 5 pohár tej, 5 dkg élesztő, 30 dkg vaj, 15 dkg olívaolaj, 6 tojás, 1 evőkanál konyak, 15 dkg mazsola, 15 dkg cukrozott gyümölcs, 5 dkg keserű mandula, 2 dkg vaníliás cukor, ½ teáskanál só, 1 citrom héja.

Az élesztőt egy kevés cukorral oldjuk fel langyos tejben, adjuk hozzá a liszt felét, és keverjük csomómentesre. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre, és amikor hólyagosra kelt, adjuk hozzá a citrom reszelt héját, az apróra vágott mandulát, a konyakot, a vaníliás cukrot, sót, a maradék lisztet, a cukorral elkevert tojássárgáját, a kemény habbá vert fehérjét, jól dolgozzuk össze, és tegyük meleg helyre.
Amint a tészta megkelt, adjuk hozzá a langyos, olvasztott vajat és az olívaolajat, és alaposan dagasszuk ki. A következő lépésben adjuk a tésztához a kiválogatott, megmosott és megszárított mazsolát és az apróra vágott, cukrozott gyümölcsöt. A tésztát addig dagasztjuk, amíg nem ragad a kezünkre és a tálra. A nem túl sűrű, lágy és jól kidolgozott tésztát újra kelni hagyjuk, majd kizsírozott formákba – a forma magasságának egyharmadáig – tesszük, és megvárjuk, amíg a tészta kitölti a formát. Ekkor óvatosan az előmelegített sütőbe tesszük és 150°-on 1 órát sütjük. Sütés előtt a pászkát lekenhetjük felvert tojással. Hurkapálcikával vagy kötőtűvel ellenőrizhetjük, megsült-e a pászkánk: ha a tésztából kihúzott pálcika száraz, elkészült a pászka. A kisült pászkát lekenhetjük cukorsziruppal, cukrozott tojáshabbal, laza vajas krémmel, és díszíthetjük cukrozott gyümölcsökkel, mazsolával vagy színes cukorgolyócskákkal.

Zöldséggel töltött karaj

Hozzávalók: 4 szelet, egyenként 15 dkg-os karajszelet, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyemzöld, snidling, bazsalikom, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 evőkanál vaj, ½ teáskanál só.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és összekeverjük a reszelt sajttal. A hússzeletet az egyik oldalán felvágjuk, megtöltjük a sajtos-zöldséges töltelékkel, és fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük. Forró olajban, erős lángon mindkét oldalát megsütjük, majd kis lángon sütjük még néhány percig. Köretként főtt újburgonya illik hozzá.

Diótorta

Hozzávalók a tésztához:  50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás, 20 dkg cukor, 3 evőkanál tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg dió.
A krém: 0,5 l tej, 20 dkg porcukor, 7 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj.
A szóráshoz: dió, mazsola, gyümölcs.

Cukorral keverjük ki a tojások sárgáját, adjuk hozzá a tejfölt, citromhéjat, olvasztott margarint, a sütőport és a lisztet. A jól kidolgozott tésztát osszuk 3-4 részre, a lapokat nyújtsuk ki és süssük meg. Kemény habbá vert tojásfehérjével kenjük be a kisült lapokat, szórjuk rá a darált diót, és a meleg sütőben szárítsuk ki.
A krémhez a lisztet oldjuk fel egy kevés tejben, keverjük csomómentesre, aztán adjuk hozzá a maradék tejet, és főzzünk egy sűrű masszát. A kihűlt masszába keverjük bele a porcukrot, vaníliás cukrot és a vajat. A tésztalapokat kenjük be a krémmel, jusson a krémből a torta tetejére és oldalára is. A torta oldalát szórjuk meg darált dióval, a tetejét pedig mazsolával és bogyós gyümölcsökkel.

Pacsirta

Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 1 pohár tej, 3 dkg élesztő, 1-2 tojás, 2-3 evőkanál olaj, egy csipet só és cukor.

Az élesztőt cukorral és 1 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk, és meleg helyre tesszük. A felfuttatott kovászt a liszthez öntjük, és összegyúrjuk egy teáskanál sóval és a tojásokkal, majd hozzáadjuk az olajat, és újra kidolgozzuk. Hagyjuk megkelni, aztán „repülhetnek a pacsirták”, a gyerekek közkedvelt ínyencségei. A „madárkák” úgy készülnek, hogy a kinyújtott és hasábokra vágott tészta egy-egy darabját a közepénél csomóra kötjük, a szabadon maradt végekből alakítjuk ki a „madárka” farkát és szárnyait. A süteményeket újra kelesztjük, majd óvatosan sütőlapra helyezve kisütjük.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk