№4(96)
július - augusztus
2008 év

Ukrán konyhaművészet

Hal, verhovinai módra
Hozzávalók: kg hal, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors – ízlés szerint, 1 édes zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj.
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, jól átmossuk hideg vízzel, a gerincre merőlegesen szeletekre vágjuk, megsózzuk, beleforgatjuk a lisztbe, és olajban világos pirosra sütjük. Külön pirítjuk meg a fél karikákra vágott hagymát, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk.
A sült halat lábosba tesszük, ráöntjük a zöldséges ragút, és felforraljuk.
Hal krémleves
Hozzávalók: 1 kg hal, 2 pohár főtt rizs, 1-2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál kurkuma, 1 evőkanál bazsalikom, 5 dkg vaj,½ pohár tejföl, zöldpetrezselyem és kapor, babérlevél, só és paprika – ízlés szerint.
A megtisztított, kibelezett és jól átmosott halat 40-45 főzzük sós vízben a sárgarépával és a hagymával. Amikor megfőtt, leszűrjük, a halcsontokat eltávolítjuk, és a halat apróra daraboljuk. A sárgarépát összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, a kurkumát, bazsalikomot, babérlevelet, sózzuk, paprikázzuk, majd összeforraljuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, behabarjuk vele a hallevest, és forrásig hevítjük.
A rizst külön főzzük meg, majd belekeverjük a vajat. Tálaláskor a rizst tányérokba szedjük, rámerjük a hallevest, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel és vajjal gazdagítjuk.
Rakott káposzta
Hozzávalók: 1 kg káposzta,½ kg darált hús, 10 dkg gomba,¾ pohár rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 2 cikk fokhagyma, só és feketebors – ízlés szerint, 1 gombaleves kocka, olaj a sütéshez, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A káposztát kockákra vágjuk, megsózzuk, és 1, 5 pohárnyi gombalevesben megpároljuk.
A rizst megfőzzük, a darált hús enyhén megpirítjuk, az apróra vágott gombát, lereszelt hagymát és a durva reszelőn lereszelt sárgarépát olajon megpirítjuk. A másik, nagyobb darabokra vágott hagymát nyersen adjuk a ragúhoz, jól összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, zöldpetrezselymet és újból jól összekeverjük. Adhatunk hozzá egy kevés paradicsompürét is.
A lábost kiolajozzuk, és rétegezve terítjük el benne a hozzávalókat, úgy hogy az alsó és záró sorba káposzta kerüljön. A tetejére dobjunk néhány darabka vajat, öntsük le tejföllel, szórjuk rá a zsemlemorzsát, és sütőben süssük pirosra.
Kijevi mandulás keksz
Hozzávalók: 4 pohár liszt, 20 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 1 pohár cukor, 20 dkg mandula.
A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a belső héját, meleg sütőben megszárítjuk és ledaráljuk. A lisztet összegyúrjuk az olvasztott vajjal, a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mandulát, majd az egészet összegyúrjuk a vajas liszttel. A jól kidolgozott tésztát 0, 5 cm vékonyra nyújtjuk, különböző formákat szúrunk ki belőle, vagy egyszerűen csak rombuszokra vagy kockákra vágjuk. A kekszeket sütőlapra tesszük, megkenjük tojással, megszórjuk darált mandulával, és 15 perc alatt készre sütjük.