№2(130)
április - június
2015 év

A csernobili tragédia emléknapja

foto

Április 24-én az Ukrán Országos Önkormányzat emlékest keretében tisztelgett a csernobili katasztrófa áldozatainak emléke előtt. Az Ukrán Kulturális Központban megtartott rendezvényen megjelentek az országos és helyi ukrán önkormányzatok képviselői, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tagjai, a diplomáciai testület munkatársai és számos magyar vendég. A műsorban közreműködtek a Magyarországon élő ukrán muzsikusok.
Az első részben Szergej Rachmaninov szerzeményét Szofija Lajgút, Levko Revuckij alkotását Natália Hereta, Volodimir Ivaszjuk Mályvák című dalát Birtók Gyöngyi adta elő. Nazar Tacisin előadásában elhangzott még Bohdan Lepkij: Hallod-e fivérem című verse Levko Revuckij feldolgozásában.
Kormányos Oleszandra Viktor Kordun: Zóna és Antonin Hricajuk: Csernobil emléke című költeményeit szavalta el.
Az est második részében a közönség találkozott Anatolij Matvijcsuk ukrajnai Érdemes művésszel. Az ismert énekes, költő és zeneszerző az ukrán könnyűzenei hagyományok folytatója, számos dal szerzője. Képzettségét tekintve újságíró, hivatása szerint költő. Talán éppen ez a két tényező különbözteti meg a műfaj többi előadójától, hiszen dalainak többsége mély filozófiai tartalommal bír, ami nem igazán jellemző a könnyű műfajra. Mélyen érinti mindaz, ami napjainkban történik Ukrajnában, nem tűri az üres szócséplést, sőt figyelmeztet: „Vigyázzon minden ravaszkodó, mert a szavak visszaütnek! A szabadság csak hittel és tiszta lélekkel vívható ki”.