№2(130)
április - június
2015 év

Radnóti emlékest az ukrán központban

foto

Április 17-én a budapesti Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban – az Ukrán Országos Önkormányzat támogatásával – megemlékeztek a XX. század egyik legnagyobb költőjéről, akit 35 éves korában gyilkoltak meg a nácik.

Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a Magyarországon élő ukránok első alkalommal emlékeznek a holokauszt áldozataira. A múlt században az ukránok szintén átéltek egy népirtást, de nem feledkeztek meg zsidó honfitársaiknak a második világháborúban elszenvedett hatalmas emberveszteségeiről sem. Az országos önkormányzat elnöke kiemelte, hogy az ukránok nemcsak a könyvekből vagy a televízióból ismerik a holokauszt tragédiáját, hiszen még köztünk vannak néhányan, akik túlélték a Harmadik Birodalom gaztetteit. A háború szörnyűségeiről sokat meséltek gyermekeiknek és unokáiknak az idősek is…
Kravcsenko György szerint ezt a keserű élettapasztalatot kötelesek vagyunk megosztani a fiatal nemzedékkel, hogy a történtek emléke ne merüljön feledésbe, s nehogy újra felüsse a fejét a náci gondolat, amely megengedhetőnek tekinti emberek tömeges meggyilkolását, pusztán azért, mert más nemzetiséghez tartoznak, vagy más vallásúak.
Hartyányi-Huk Jaroszlava elmondta, hogy az édesapját munkaszolgálatra vitték Németországba, majd hozzátette, hogy a Magyarországon élő ukránok egy új hagyomány alapjait szeretnék lerakni azzal, hogy rendszeresen megemlékeznek az embertelen eszmék áldozatairól. Emlékeztetett arra, hogy a Paulay Ede utca, ahol az ukránok központja található, egykor a budapesti gettó határa volt, illetve beszélt a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumról, ahol hosszasan elidőzött azoknak a zsidó gyerekeknek a fényképei előtt, akik a náci koncentrációs táborokban lelték halálukat.
Ami Radnóti Miklóst, és a műveivel való ismeretségét illeti, Hartyányi Jaroszlava elsősorban azokra a csodálatos költeményekre utalt, amelyekben a költő megvallotta olthatatlan hazaszeretetét. „Sohasem halnak meg azok az emberek, akiket elemésztettek a népirtás lángjai. Lenéznek ránk a Mennyekből, és boldogsággal tölti el őket, hogy az utódok a szívükben őrzik az emléküket” – mondta Hartyányi Jaroszlava.
A Radnóti emlékest alkalmából rendezett műsorban színpadra lépett a Tonett Együttes – Deme-Farkas Rita, Sólyom Tamás és Dara Vilmos. A műsort Garai Róbert színművész konferálta.