№2(130)
április - június
2015 év

Anyák napja

foto

Ezt a napot minden országban megünneplik. Május első vasárnapján az anyukákat és a nagymamákat köszöntik gyermekeik. Nekünk, Magyarországon élő ukránoknak még nagyobb volt az örömünk, mert kétszer is ünnepelhettünk.
Az idén a gyerekeket a Fővárosi Ukrán Önkormányzat is megajándékozta: május 9-én az ukrán gyerekek a szüleikkel részt vehettek egy dunai sétahajózáson. Gyönyörködhettek Budapest dunai látképében, népviseletes családi fotók készültek és vidáman szóltak az ukrán népdalok.
A hajó indulása előtt Grexa Liliána, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat elnöke beszélt a gyerekeknek arról, milyen fontos szerepet töltenek be az ember életében az édesanyák, utalva a saját édesanyjára, aki megtanította ukránul, megismertette a nemzeti hagyományokkal, és a születésétől kezdve mind a mai napig minden cselekedetében támogatja.
Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, az ukránok parlamenti szószólója az ukrán édesanyákhoz intézte szavait: „Ki, ha nem mi vagyunk kötelesek őrizni az ukrán hagyományokat és átadni azokat gyermekeinknek? Egy szép napon odajönnek hozzánk a gyermekeink és felteszik nekünk a kérdést: ’ Honnan jöttem, hol vannak a gyökereim’? Minden anya feladata beszélni erről a gyermekeinek, hogy azok majd továbbadhassák a sajátjaiknak. Kedves anyukák és nagymamák, meghajtom a fejemet Önök előtt azért, mert gyermekeik magukra öltötték a hímzett ingeket, hogy ukránul verselnek és dalolnak. Számomra, aki immár három évtizede dolgozom Magyarországon azért, hogy honfitársaim őrizzék a szívükben Ukrajnát, ez nagyon fontos, és hálás köszönetem mindezért”.

Énekeltünk, táncoltunk, a gyerekek szép verseket mondtak. Egy szó, mint száz: jól felkészültek, hogy a kirándulás ünnepi és emlékezetes legyen – mondta Bernáth Viktória zenész és pedagógus. A gyerekeken kívül a Hartyányi Nikoletta, Grexa Liliána és Bernáth Viktória összetételű ifjúsági énekegyüttes is szórakoztatta a kirándulókat.

A gyerekek Viktória Petrovszka és Marija Vterkovszka irányításával kézműves foglalkozáson is részt vehettek. Egymás után kerültek ki a kezük alól a virágapplikációk, rajzok, karkötők és nyakláncok. Eközben a felnőttek jóízű beszélgetésbe feledkeztek egy csésze finom kávé mellett.