№2(130)
április - június
2015 év

Ahogy nálunk, Ukrajnában

foto

Május 12-én, a budapesti Duna Palotában lépett színpadra Katerina Buzsinszka ukrajnai Érdemes művész. Az Ukrajna mi vagyunk címet viselő show műsort az Ukrán Országos Önkormányzat szervezte. A rendezvényt nemcsak a fővárosban élő ukránok tisztelték meg jelenlétükkel, hanem az ország más városaiban élő honfitársak, és sok magyar érdeklődő is.
A művésznő nyitottsága és őszintesége magával ragadta a közönséget, és igazi hazai, családias légkört teremtett. A hallgatóság szűnni nem akaró tapssal és virágokkal köszönte meg a csodálatos estét, amelynek végén Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója mondott köszönetet a művésznőnek.  
Mit tudunk Katerina Buzsinszkáról?
Katerina Buzsinszka ukrán Érdemes Művész, tehetséges és energikus énekesnő, azon kevesek közül való, aki „élőben” énekel, méghozzá hét nyelven. Eddig 8 albuma és 19 videoklipje jelent meg. 5 nemzetközi nagydíj és több mint 25 nemzetközi elismerés birtokosa. 2001-ben családi címerrel lepték meg, amelyet a Heraldikai Kollégium is nyilvántartásba vett. A címert és a grófi címet a nagybátyja, Sztaniszlav Rajmondovics Buzsinszkij adta át az énekesnőnek.
Az énekesnő 1973. augusztus 13-án születetett a Sarkkörön túli Norilszk városában, az egykori Oroszországi Föderációban. Férjezett, egy kislánya van, Olenka. 2009-ben Szent Sztaniszlav érdemrenddel tüntették ki, és ő képviselte Ukrajnát a San Remó-i dalfesztiválon, ahol ukránul énekelt. 2008-ban végzett a Kijevi Zeneművészeti Főiskolán, kitartóan és sokat dolgozott ahhoz, hogy kimondhassa: „Bátraké a szerencse!”
A Magyarországon élő ukránok május 12-én, a budapesti Duna Palotában, a Mi vagyunk Ukrajna! című koncert keretében köszöntötték Katerina Buzsinszkát, aki mindenkinél korábban érkezett a koncert helyszínére, benézett a próbára, és megértette: igazi show-műsorban fog szerepelni.
A koncerten a felszínre törtek mindazok az érzelmek és élmények, amelyeket az énekesnő magával hozott, és a Duna Palota perceken belül egy kicsiny Ukrajnává változott. A felnőttek és a sok-sok gyerek együtt énekelt Buzsinszkával, majd vidáman táncolva mentek fel a színpadra, és virágokkal halmozták el a vendéget. Igazi családias légkör alakult ki, Katerina Buzsinszka dalaival eltörölte az országhatárokat. „Ukrajna én vagyok! Ukrajna te vagy! Ukrajna mi vagyunk!” – mondta az énekesnő, s vele együtt a közönség.
Megkérdeztünk a hallgatóságból egy fiatalembert, mit jelentenek számára az ehhez hasonló koncertek.

  • Van saját elképzelése az Én és Ukrajna projektről? Mi köti Önt a szülőföldjéhez?
  • Vladiszlav Telizsko, az ELTE hallgatója: Kellemes élményt jelent az ukrán szó, különösen külföldön. A dalok egymás után elevenítették fel régi és újabb emlékeimet, úgy éreztem, hogy egy kicsit hazatértem. Külföldön élő ukrán vagyok, de szívemben örökre megőrzöm Ukrajnát.
  • Mit üzen az itt élő ukránoknak és személy szerint Katerina Buzsinszkának?
  • Ne feledjék a gyökereiket, és legyen béke.

***

  • Mit várt a koncerttől? Megfelelt a várakozásainak?
  • Halina Telizsko: Nagyon tetszett a koncert, örültem a sok jó és együtt érző embernek, akik nagyon sokat dolgoznak nemzetükért. Én is szeretnék tenni valami hasznosat, felépíteni azt, ami odaveszni látszik, és hozzájárulni a pozitív Ukrajna-kép kialakulásához Európában. Elsősorban azonban békére és nyugalomra lenne szükség.

***

  • Megremegett a szíve, miközben hallgatta Katerina Buzsinszkát?
  • Jana Lucsanin: Éreztem az énekesnő és a közönség között kialakult különleges kapcsolatot. Mintha egy család lett volna. Közben rám tört a honvágy, szerettem volna azonnal hazarohanni. Nagyon tetszettek a régi dalok. Remélem, hogy Ukrajnára jobb sors és béke vár.

***

  • Korábban már ismerte Katerina Buzsinszka művészetét?
  • Halina Dimity: Sajnos nem, most hallottam őt először. Csodálatos élményben volt részem, a dalok visszarepítettek a szülőföldemre, és megerősítették bennem a reményt.

***

  • Milyen gondolatokat ébresztett Önben az Ukrajna mi vagyunk projekt? Ön szerint a dalok összehozhatják a nemzeteket?
  • Lilija Hembik: Számomra a koncert maga volt az ukrán dal ünnepe. Az ukrán kultúra valóban képes hidakat építeni Európában. Az ukrán dal és a szó a béke igazi követe. Különösen tetszett Katerina Buzsinszka saját szerzeménye. Egyre jobban vágyom a békét, amely meghozhatja a gondtalan életet Ukrajna polgárai számára.

***

  • Tetszett az előadás?
  • Neolina Szécsi: Egyértelműen igen. Különösen a régi dalokból összeállított dalcsokornak örültem. Kiéreztem belőlük az ukrán családokban uralkodó harmóniát. Nagyon várom már, mikor ér véget Keleten a háború. Katerina Buzsinszka dalai révén úgy éreztem, mintha otthon jártam volna.

***

  • Milyen érzésekkel távozik a koncertről?
  • Ljubov Szavina: Most csak pozitív energiákat érzek. Szeretném, ha gyökeresen megváltozna a helyzet. Szeretnék igazából tenni valamit, méghozzá nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. A lelkem mélyén remélem, hogy jobbra fordul a helyzet.

***

  • A Buzsinszkához hasonló tehetségekkel bíró nemzet nevében mit üzenne Európának? Milyen nyomokat hagyott Önben az előadás?
  • Jevhen Dovzsenko: Ukrajnában rengeteg a csodálatos tehetséggel megáldott ember, és nagyon remélem, hogy hamarosan megmutathatják magunkat a világnak. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a szívünkben megőrizzük Ukrajnát. Szerintem az ehhez hasonló rendezvények nagyon hasznosak, mert összekötnek bennünket. Szeretném megköszönni a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek ezt a csodálatos estét.
  • Olga Dovzsenko: Büszkék vagyunk szülőföldünkre, s különösen pedig azokra az ukrán harcosokra, akik ezekben a nehéz időkben sem adják fel a küzdelmet. Békét, jó egészséget, boldogságot és katonai sikereket kívánok a honvédőknek. Másrészt viszont mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a boldogság záloga a béke. Úgy szeretném, ha sehol a világon sem lenne háború. Ami engem illet, különösen az „Ahogy nálunk, Ukrajnában” című dal érintett meg.

Minden gondunk és szerencsétlenségünk ellenére is tudunk énekelni, mert a dal nemzetünk szellemi kincsestárának halhatatlan része. Fáradhatatlanul őrizzük zenei hagyományainkat, szeretettel és jócselekedetekkel öntözzük kultúránk gyökereit, hogy a távoli múltba nyúló ukrán művészetnek új hajtásai sarjadjanak, és hozzanak gyümölcsöket a mának. Ne restelljék kimondani: „Ukrán vagyok! Gyökereim megszentelt, sokat szenvedett földhöz kötnek”. Szeressünk mindent, ami a miénk. Fogjunk össze, mert együtt könnyebben jutunk fel a csúcsra. A mindannyiunk által annyira vágyott világ akkor jön el, ha Ukrajna minden lányának és fiának lelkében bekövetkeznek a pozitív változások. Minden jóra fordul, mert ahol ennyi a tehetséges ember, ott rendeződik a helyzet. Oszoljanak el Ukrajna fölül a viharfelhők, és végre süssön ki a béke napja! Engedjük be a szívünkbe a nyugalmat és a harmóniát, és béke lesz úrrá a világon!

Marija Vterkovszka

Ui. Ukrán sajtóértesülések szerint Katerina Buzsinszka 7, 5 ezer eurót gyűjtött össze európai jótékonysági koncertkörútján. Az összeg már meg is érkezett a háború lvivi áldozatainak családjaihoz. Az énekesnő kilenc nyugat- és közép-európai országban lépett színpadra.