№4(128)
okóber - december
2014 év

Ukrán konyhaművészet

Házi kenyér

Szoktam otthon kenyeret sütni. „Miért vásárolunk kenyeret a boltban, amikor ilyen finomat tudunk sütni” – kérdezgették a gyerekek. A házilag készült kenyér valóban nagyon finom és egészséges. A világ minden táján sokra tartják a kézműves kenyeret.
Egyik receptemet szeretném Önökkel is megosztani.

Hozzávalók: 1 kg búzaliszt (süthetjük fele-fele arányban búza- és rozslisztből is), 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag instant élesztő, 1 pohár almalé, 1 pohár víz, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál rozsmaláta és 5 evőkanál olaj. Ízlés szerint használhatunk aprított diót, napraforgómagot vagy mazsolát.

  1. Készítsük el kovászt: öntsünk egy tálba 1 pohár lisztet, keverjük hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, a mézet és a malátát, majd dolgozzuk össze az almalével és 2 pohár vízzel. A malátától jobb ízű lesz a kenyerünk. A folyadékot apránként adagoljuk, nehogy csomós legyen a kovászunk. Az egészet jól összedolgozzuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30-40 percig hagyjuk kelni.
  2. Amikor a kovász felfutott, óvatosan rászitáljuk a lisztet, és bedagasztjuk a tésztát. A dagasztás legalább 15 percig tartson, amíg a tészta nem válik el az edény falától.  A dagasztás vége felé lassan csorgassunk a tésztába 5 evőkanálnyi olajat, és alaposan dolgozzuk össze a tésztával.
  3. A tálat letakarjuk, és 1 – 1,5 óráig kelesztjük. Figyeljünk oda, nehogy túlkeljen a tésztánk.
  4. A megkelt kenyértésztát osszuk darabokra, mindegyiket külön-külön még egyszer jól gyúrjuk át, majd alakítsuk ki az általunk kívánt formát, vagdaljuk be a tészta tetejét, és fektessük kiolajozott sütőlapra. A fenti alapanyag mennyiségből, két, a sütőlap hosszával azonos veknit készítünk. Süthetjük a kenyeret tepsiben is.
  5. Egy rövid ideig még pihentetjük a tésztát, majd 150-160°előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Minél nagyobb a kenyerünk, annál alacsonyabb hőmérsékletet használunk.
  6. Ha a családban vannak gyerekek, feltétlenül örvendeztessük meg őket egy-két kis cipóval.
  7. A kisült kenyeret takarjuk le nedves konyharuhával, hogy megőrizze puhaságát.
Zöldséges csirke

Hozzávalók: 1 egész csirke, 1-1 fej vörös- illetve lilahagyma, 1 közepes fej káposzta, 1 sárgarépa, 7 szem krumpli, 1 fehér- és 1 zöldpaprika, fél citrom, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 5 dkg aprított dió, zeller zöldje és majonéz.

A megmosott és leszárított csirke belsejébe tegyük a megtisztított vöröshagymát és a fél citromot. Kívülről kenjük be olajjal, és dörzsöljük be sóval és paprikával. Olajozzunk ki egy tepsit, helyezzük el benne a csirkét a mellével felfelé. A fehérhúsú paprikát kicsumázzuk, eltávolítjuk a magokat és négyfelé vágjuk. A lilahagymát felszeleteljük, a krumplit meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a káposztát és a sárgarépát lereszeljük. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk.
A zöldségeket a csirke köré halmozzuk, és 180 fokon 60 percig sütjük. Az elkészült ételt majonézzel, zöldfűszerekkel, pirospaprikával és darabolt dióval díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk