№1(121)
jánuar - március
2013 év

Ukrán konyhaművészet

Erdészsaláta

Hozzávalók: 20 dkg filézett csirkemell, 20 dkg marinírozott gomba, 1 csomag újhagyma, 5 kemény tojás, 10 dkg kemény sajt, 25 dkg majonéz, só és őrölt bors.
A díszítéshez: snidling és saláta.

Rendezzék halmokba az apróra vágott hagymát, a lereszelt kemény tojást, a sajtot és a feldarabolt húst. A halmokat öntsék le majonézzel, ízlés szerint sózzák, borsozzák, és szépen rendezzék el rajtuk a gombát és a zöldeket. A salátát tegyük egy órára a hűtőbe.

Heringsaláta

Hozzávalók: 2-3 filézett hering, 3 kisebb cékla, 4 krumpli, 2 nagyobb sárgarépa, 1 fej hagyma, 30 dkg majonéz, só és bors.

A krumplit, a répát és a céklát héjastól főzzük meg, ha kihűlt, tisztítsuk meg és reszeljük le nagylyukú reszelőn, a hagymát pedig kockázzuk fel. Az előkészített hozzávalókat a következő sorrendben rakjuk a tálba: krumpli, majonéz, halfilé (szorosan egymás mellé), hagyma, sárgarépa, majonéz, cékla, majonéz. A krumplit és a céklát enyhén sózzuk és borsozzuk. Ha a krumplira és a sárgarépára is teszünk a halból, akkor nem kell sózni.

Húsvéti kalács

A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, 12 dkg vaj, 10 dkg keserű csokoládé, 4 evőkanál tej, 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál meggylé.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 liter tej, 5 dkg élesztő, 3-4 tojás sárgája, 0,5 pohár cukor, egy citrom reszelt héja, vanília, 0,5 pohár olaj, egy citrom leve.

A megszitált liszthez adjuk hozzá az elmorzsolt élesztőt, öntsük rá a langyos tej felét, szórjuk meg cukorral, és keverjük tejföl sűrűségűre. Amint a kovász megkelt, készülhetünk a dagasztásra.  A lisztet sózzuk meg, adjuk hozzá a cukorral kikevert tojásokat, a reszelt citromhéját, a vaníliát, a maradék tejet, és fakanállal, vagy kézzel jól dolgozzuk össze a tésztát. A végén adjuk hozzá a langyos olajat, és addig dagasszuk, amíg a tészta nem válik le az edény faláról, és nem ragad a kezünkre. A tészta kétharmadát még egyszer dagasszuk át, formáljunk belőle cipót, és tegyük egy kerek, sütőpapírral bélelt formába. A maradék egyharmadhoz keverjünk még egy kevés lisztet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ebből készül a kalács díszítése: kereszt, virágok, levelek, madárkák, csillagok. A kalács peremét díszítsük tésztából formált kalászokkal. Mielőtt a díszítést a kalácsra tesszük, kenjük be a tetejét tojásfehérjével. Amikor elkészültünk, takarjuk le a kalácsot egy tiszta kenyérkendővel, és hagyjuk kelni, de vigyázzunk, nehogy túlkeljen. A megkelt kalácsot még egyszer lekenjük tojásfehérjével, és 180° sütőben egy órát sütjük. Előfordul, hogy sütés közben a tészta felreped a nem megfelelő minőségű liszttől. A repedéseket is kenjük át tojásfehérjével. A kalácsot csak akkor vegyük ki a sütőformából, ha már kissé kihűlt.

Sáfrányos kalács

Hozzávalók: 6 pohár liszt, 5 dkg élesztő, egynegyed pohár tejszín, 40 dkg vaj, 1 pohár cukor, 15 tojás, 1-2 teáskanál sáfrány, 10 dkg mazsola, fél pohár dió, fél pohár aszalt gyümölcs, 1 szerecsendió, 10 szem kardomon.
Ezek az alapanyagok két nagy kalácsra elegendőek.

Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejszínben, adjunk hozzá 2 pohár lisztet, és készítsünk kovászt. Amikor elkészült, adjuk hozzá a cukorral kikevert tojássárgáját, a mazsolát, a sáfrányt, a diót, az aszalt gyümölcsöket, az őrölt fűszereket és a maradék lisztet. Gyúrjuk be a tésztát, 2 órán át pihentessük, majd óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert fehérjét, és tegyük kizsírozott, zsemlemorzsával beszórt formába. A tészta a formának legfeljebb a felét töltheti ki. Addig pihentetjük, amíg a tészta a forma magasságának háromnegyedéig nem ér, ekkor 200-210 ° sütőben 45 percig sütjük. A kész kalácsot megszórhatjuk porcukorral, vagy kifényesíthetjük lekvárral.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk