№4(120)
október - december
2012 év

A pesterzsébeti ukránok hétköznapjai

Az idei őszön a XX. kerület testvérvárosában, Alustában rendezett 12 napos alkotótáborban dolgozott Kőrösi Sándor erzsébeti festőművész. A szabadság palettája nevet viselő szabadtéri műhelyben rajta kívül még 10 ország alkotói vettek részt. A szervezők a vendégeket a város ötcsillagos szállodájában helyezték el. Kőrösit már az első napon magával ragadta a part menti táj és a Fekete-tenger szépsége, és ezt a feledhetetlen élményt Burij Anatolijnak, a pesterzsébeti ukrán önkormányzat elnökének köszönheti, aki lehetővé tette számára ezt a csodálatos ukrajnai utazást.
A meghívott művészek a szálloda nagytermében, a Krím félsziget kormányzója, valamint neves ukrán festők és muzsikusok jelenlétében mutatták be a táborban született alkotásaikat.
Az alustaiak a jövő tavaszi szabadtéri alkotótáborba is meghívták Kőrösi Sándort.

****

November 16-17-én a lengyelországi Lublin városa adott otthont a nemzetközi sumo birkózó versenynek. A 45 kg alatti kategóriában versenyző gyerekek között ezüstérmes lett a 10 esztendős ifj. Burij Anatolij, a pesterzsébeti ukrán önkormányzat elnökének fia. A fiatalember egyben korosztálya országos és budapesti bajnoka is szabadfogású birkózásban.
A 38 kg alattiak kategóriájában szintén a kerületi birkózó szakosztályt képviselő, 10 éves Kökény Norbert szerezte meg a bronzérmet.
A klub a lubliniak meghívására vett részt a versenyen.