№4(120)
október - december
2012 év

Kanadai utazás

Az Ukránok Világkongresszusának meghívására látogatott el Torontóba – Ontario állam közigazgatási központjába – Hartyányi Jaroszlava, a szervezet első alelnöke, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, hogy rész vegyen az UVK megalakulásának 45. évfordulóján. Jaroszlava asszony elmondta, hogy azért is utazott Kanadába, mert szeretett volna találkozni azokkal a kanadai ukránokkal, akik jól ismerik a magyarországi ukrán közösség tevékenységét és népszerűsítik tapasztalataikat az ukrán diaszpórában.
Hartyányi Jaroszlava Torontóban találkozott az Ukrán Közösségi Szolgálat vezetőivel is. Ez a szervezet támogatja a Kanadában élő időskorú, szegény és munkanélküli ukránokat. Jószolgálati tevékenységüket Ukrajnára is kiterjesztették, ahol gyermek- és idősotthonokat patronálnak. Olga Daniljak, a Szolgálat vezetője elmondta, hogy a jótékonysági intézménytől bármilyen nemzetiségű ember kérhet segítséget, mindenkinek segítő kezet nyújtanak. A szervezetben jobbára önkéntesek – nemcsak ukránok – dolgoznak. Beszélt egy fiatal japán lányról, aki lelkesen főzi a varennikit – ukrán derelyét –, tanulja a nyelvet és ismerkedik az ukrán kultúrával.
Hartyányi Jaroszlava elmondta, hogy a kanadai ukránok közösségi élete hagyományosan a pontos és átgondolt önszerveződésre épül, és nem függ az állami támogatástól, szemben az Ukrajnában, illetve a posztkommunista Közép- és Kelet-Európában tapasztaltakkal. Természetesen pályázhatnak is a helyi hatóságoknál a különféle civil- és kulturális rendezvények lebonyolításához szükséges összegekért. A tartományi hivatal nemrég támogatta azt a nagyszabású ukrán kulturális fesztivált, amelyet az itt élő ukránok szerveztek. Alapjában véve csak a tömegrendezvények biztosításáért felelős rendőrség és a biztonsági szolgálatok szolgáltatásaira költenek.
Hartyányi Jaroszlava meglátogatta a kanadai Ukrán Hitelszövetséget és a Jövő ukrán pénzintézeti hálózatot. Ezeknek a pénzintézeteknek a tulajdonosi és munkatársi köre jobbára a negyedik kivándorlási hullám képviselőiből tevődik össze. Alapkövetelmény az ukrán nyelv alapos ismerete. Az ukrán befektetők nagyon bíznak ezekben a bankokban, ami érthető is annak fényében, milyen banki visszaélések történtek Ukrajnában a posztszovjet időszakban – hangsúlyozta Jaroszlava asszony. Kifizetődő a kanadai ukrán pénzintézetekben tartani a pénzt.
Szívélyes fogadtatásban részesült a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke az Ukrán Nőszervezetek Világszövetségében is. Vezetőjük, Oriszja Szusko jól ismeri a magyarországi ukránok tevékenységét, éppen ezért a találkozón szóba került a két szervezet szorosabb együttműködése, közös projektek megvalósítása, hiszen a kanadai székhelyű szervezet jogi védelmet is biztosít a külföldön bajba jutott ukránoknak, harcol a szexuális rabszolgaság és az emberkereskedelem ellen, támogatja a sokgyermekes családokat, különféle kulturális rendezvényeket szervez, oktatói és nevelő munkát végez.
Hartyányi Jaroszlava találkozott az összes torontói, illetve ontariói ukrán szervezet vezetőivel. A vendéglátók érdeklődéssel hallgatták az Ukránok Európai Kongresszusának munkájáról és a magyarországi ukrán közösség életéről szóló beszámolót, és számos kérdést is feltettek.
November 17-én Hartyányi Jaroszlava a több mint 300 meghívott vendég társaságában részt vett az UVK megalakulásának 45. évfordulója tiszteletére rendezett banketten, amelyet az Örökség közösség szervezett a közelmúltban épült Szent József ukrán görögkatolikus templomban. Bár a bankett és a templom némileg ellentmondásos fogalmak, de az ukrán templomok hagyományosan rendelkeznek közösségi rendezvények lebonyolítására szolgáló helyiséggel. A nagy befogadóképességű terem ad otthont a 300-400, sőt 600 főt is vendégül látó lakodalmaknak, a népes keresztelőknek és az ukránok családi ünnepeinek. Ez egy igazi közösségi tér, ahová a rokonokon kívül eljöhetnek a barátok, kollégák, ismerősök… A legfontosabb, hogy az ukránok közösségben élnek, egy nagy nemzeti családban, ahol a fiatalok tanulhatnak az idősebbektől, ahol tovább él a nyelv és nem szakadnak meg a hagyományok – hangsúlyozta Hartyányi Jaroszlava. Kanadában hasonlóan fejlett szervezeti rendszerrel csak az angol közösség rendelkezik.

Tudósítónktól