№1(133)
január - március
2016 év

Ukrán konyhaművészet

Pontykocsonya

Hozzávalók:1 kg ponty, 1 fej hagyma, 1 sárga- és 1 fehérrépa, 2 babérlevél, 2 szem feketebors, 4 lap vagy 2 dkg por zselatin, só – ízlés szerint, 1 citrom.
A díszítéshez: petrezselyem zöldje, hagyma, friss piros paprika.

Az elkészítés módja: A húst alaposan mossuk meg, áztassuk be sós vízbe (3 liter hideg víz és 3 evőkanál só). Három napon át kétszer-háromszor cseréljük a sós vizet. A harmadik napon vegyük ki a húst a vízből, töröljük szárazra, alaposan kenjük be a fűszerkeverékkel, csomagoljuk be alufóliába, és 170° C 40 percig pároljuk, majd nyissuk fel a fóliát és még 30 percig süssük, amíg szép piros nem lesz.
A sütési idő a hús vastagságától függ, minél vékonyabb, annál hamarabb készül el.

Lekváros táska

Hozzávalók: 1 pohár cukor, 1 pohár tejföl, 2 tojás sárgája, 1 zacskó száraz élesztő, melyet egy fél pohár tejben megfuttatunk, egy csipet só, egy fél teáskanál ecettel semlegesített szódabikarbóna, 20 dkg margarin és annyi liszt, amennyit a fentiek felvesznek (3-4 pohárnyi).
Töltelék: Gyümölcslekvár.

Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet, cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt, a tejben megfuttatott élesztőt és a szódabikarbónát. Gyúrjunk lágy rugalmas tésztát és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe, majd újra gyúrjuk át, és 1 órára tegyük hideg helyre. Ezután vékonyra – 2-3 mm – nyújtsuk ki, vágjuk fel kb. 6x6 cm háromszögekre, tegyük rájuk a tölteléket és hajtsuk össze.
Először minden darabot forgassunk meg felvert tojásban, majd pedig kristálycukorban. Kivajazott tepsiben, előmelegített sütőben, 150 fokon kb. 10-15 percig süssük.
U.i. Készíthetjük bármilyen töltelékkel – lekvárral, befőttel, szeletelt almával, magozott szilvával, meggyel, ki mit szeret. A diótöltelékhez 1 pohár darált dió, két tojás fehérje és fél pohár cukor kell.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk