№1(133)
január - március
2016 év

Az Európában élő ukránok is tiltakoznak az orosz agresszió ellen

Párizsban, Rómában, Athénban, Lisszabonban, Berlinben, Madridban, Tallinnban és más európai városban is az orosz agresszió ellen tiltakozó meneteket szerveztek az ott élő ukránok. Az ukrán közösségek így szeretnék Európa tudomására hozni az orosz politika agresszivitását és követelni az országgal szembeni szigorúbb fellépést, az elszigetelését és a szankciók folytatását.
 „Tiltakozni a putyini agresszió ellen – ez a legkevesebb, amit külföldön élve megtehetünk. Ez a mi hozzájárulásunk a közös győzelemhez. Ez a kötelességünk” – közölte Olesz Horodeckij, az Euromajdan szervezőbizottságának római koordinátora.
A kedvezőtlen időjárás ellenére – zuhogott az eső – ezrek gyűltek össze az Equilino téren, hogy csatlakozzanak a menethez. Az egybegyűltekhez a menet szervezői és az ukrajnai harci cselekmények szemtanúi szóltak, és elmondtak egy imát is Ukrajna békéjéért.
Ezt követően a menet résztvevői „Krím Ukrajna!”, „Ukrajna Európa!”, „Szabadságot Ukrajnának!”jelszavakat skandálva vonultak a Venezia térre, ahol az ukrán Himnusz eléneklésével ért véget a tiltakozás.
Az Olaszországban élő ukránok támogatására érkezett díszvendégek között volt Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának elnökhelyettese és Borisz Hudzjak, az Ukrán Katolikus Egyetem elnöke, az Ukrán Görögkatolikus Egyház püspöke.
A Hromada tudósítójának sikerült elbeszélgetni a menet néhány résztvevőjével.

Hanna Knis Kijev vidékéről származik, 7 éve él és dolgozik Rómában. A Szent Barbara és Szerhij görögkatolikus közösség tagja.

  • Miért van ma itt, mit tekint a küldetésének?
  • A fiatalok minden héten találkoznak, de a mai nap különleges. Azért veszünk részt a menetben, hogy tiltakozzunk Oroszország Ukrajnával szemben elkövetett agressziója ellen. Templomunk fiataljainak jutott az a megtiszteltetés, hogy a magasba emelhetik a 12 méteres ukrán zászlót. Sok időt szentelünk a kultúra gyarapítására, anyanyelvünk megőrzésére itt, Olaszországban, igyekszünk növelni közösségünk taglétszámát.
  • Milyen szerepet játszanak Ukrajna megsegítésében?
  • Minden egyes diaszpóra egy kavics, amely járhatóbbá teszi az egész ukránság életútját. Ha mindnyájan a „nem ingem” elv szerint fogunk élni, akkor nem érünk el semmit sem. Együtt erősek vagyunk.

Broneszlava Tulevics, Berdicsev:

  • Nagyon sokan jöttek el Ukrajna különböző vidékeiről, Ternopil, Rivne, Csernyihiv, Lviv, Voliny környékéről. Az ukrajnai tragikus események egyesítettek bennünket itt, távol a Hazánktól. Jobban ráéreztünk arra, mi is Ukrajna, mi a Haza. Mekkora érték édes anyanyelvünk, amelyet fontos megőriznünk ugyanúgy, mint amilyen fontos szeretni a szülőföldünket. Nem vagyunk gazdag emberek, mindnyájunknak vannak gyermekei, unokái, idős szülei, akiket kötelességünk támogatni, de mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy az ukrán szabadságért küzdő harcosoknak nyújtott aprócska segítség is milyen fontos lehet most.

Szerhij, Ternopil:

  • Az önkéntesek nagyon fontos szerepet játszanak a katonák, a sebesültek, az árván maradt gyerekek megsegítésében. Kormányunk az önkéntesek segítsége nélkül semmire sem menne.
  • Konkrétan miben nyilvánul meg az önök segítsége?
  • Gyógyszereket, ruhákat, cipőket és gyümölcsöket gyűjtünk, és küldtünk egy felszerelt mentőautót. A segítségünk nagyon sokféle.

Marianna Trill, a nemzeti menet szervezője:

  • Már két éve hetente szervezünk gyűléseket, ahol tájékoztatást adunk az ukrajnai eseményekről. Majd’ minden héten elindítunk egy 400-500 kilós segélycsomagot, amelyeket különböző olaszországi ukrán társadalmi szervezetek gyűjtenek.
  • Van valamilyen nyilvántartásuk arról, miből állnak ezek a segélycsomagok?
  • Pontosan nem tudnám megmondani. Kapunk adományokat magánszemélyektől, családoktól, közösségektől szerte Olaszországból, mi pedig kevesen vagyunk. A segélyek kórházakhoz, gyerekekhez, menekült családokhoz kerülnek.

Ma a menethez kapcsolódóan szeretnénk gyűjteni, hogy vehessünk egy felszerelt sürgősségi mentőautót, amellyel az elsősegélyt követően a beteg a legközelebbi tábori kórházba szállítható. Ez lenne a harmadik mentőkocsi, amellyel a harcosainknak segíthetnénk. Egy ilyen kocsi ára 4 ezer euro.
Ilyen méretű akciók láttán tudatosul bennünk, hogy Ukrajna nagy jövő előtt áll, hogy sorsa iránt nem közömbösek azok az ukránok, akiknek módjukban áll változtatni a történelem menetén. Ők építhetnek fel egy szebb jövőt a következő nemzedékeknek. Amikor pedig külföldön vagyunk tanúi hasonló akcióknak, megértjük, hogy az ukránok legyőzhetetlenek.

A Credo című lapnyomán összeállította: Lilija Hembik