№4(132)
október - december
2015 év

Megújult az ukrán önkormányzat székháza

November 20-án ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az Ukrán Országos Önkormányzat megújult székháza, amelyben helyet kapott egy múzeumgaléria is, amelyben az érdeklődő közönség megismerkedhet a Magyarországon élő és alkotó ukrán művészek munkáival. A felújítást és a múzeumgaléria létesítését az Emberi Erőforrások Minisztériumának anyagi támogatása tette lehetővé. Mostantól fogva az országban élő és alkotó ukrán képzőművészek gyűjteményes kiállításokon mutatkozhatnak be a galériában, és minden érdeklődő megismerkedhet munkáikkal. Emellett egy állandó kiállítás is várja a látogatókat.

foto

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Bácskai József, a Külügyminisztérium államtitkára, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, Mihajlo Junger, az Ukrán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vaszil Visivanyuk, Magyarország Ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja és a magyarországi Ukrán Nagykövetség munkatársai.
A rendezvény a székház beszentelésével kezdődött, amit Damjan Haborij atya, a Magyarországon élő ukránok lelki vezetője végzett. Ezt követően Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Hartyányi Jaroszlava elvágta a szalagot, és a közösség birtokba vehette az újjászületett székházat.
Ukrán gyerekek hazafias verseket mondtak, Nazar Tacisin ukrán énekes pedig egy csodálatos dalt adott elő.
Az ünnepélyes birtokba vételt követően a vendégek megtekintették a Magyarországon élő ukrán alkotók műveit bemutató tárlatot. Olyan ismert képzőművészek munkáival ismerkedhettek meg, mint Puha Péter, az Ukrán Nemzeti Képzőművész Szövetség tagja, Földesi Péter, Ukrajna Érdemes Művésze, Inna Baricseva (Kabanova), az Ukrán Nemzeti Képzőművész Szövetség és a Formatervezők Szövetségének tagja, Olekszandr Kabanov, a Nemzetközi Művészeti Alap és a Magyar Képzőművészek Szövetségének tagja, Olekszandr Hembik, a Formatervezők Szövetségének és a Magyar Képzőművészek Szövetségének tagja, valamint Vlagyiszlav Najgyonov, Ljubomír Borscs, Joszip Vasszer, Irina Nyeszterovics és Matt Klein festőművészek.
Az ünnepség az önkormányzat dísztermében folytatódott. Elsőként az országos önkormányzat elnöke emelkedett szólásra, aki többek közt megköszönte a magyar kormánynak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának az ukrajnai hadszíntereken harcolók gyermekeinek magyarországi nyaralásához nyújtott támogatást. A hivatalos program keretében Soltész Miklós átvehette az Ukrán Görögkatolikus Egyház feje, Szvjatoszlav atya elismerő oklevelét, amelyben megköszönte az ukrán gyerekek nyári táboroztatáshoz nyújtott segítséget.
A hivatalos rész végeztével a vendégeket ünnepi műsor várta, amelyet a Fővárosi Operettszínház művészei nyitottak meg. Utánuk az Ivano-frankivszki Herdan bandura trió lépett színpadra. Az est fő attrakciója azonban a Kijevből érkezett Kozák mulatságok együttes volt. A budapesti közönség vastapssal hálálta meg a kimagasló vokális teljesítményt nyújtó férfikar előadását. A művészek mindenki számára ismert élethelyzeteket és problémákat elevenítettek meg, maximális mértékben ráérezve a közönség hangulatára. Olyannyira megtalálták a szívéhez a kulcsot, hogy a hallgatóság szinte a cselekmény részesének érezhette magát. Nem meglepő, hogy műsoruk közben sokszor hangzottak fel a „Bravó!” kiáltások. Az előadás végén a közönség szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a művészektől kapott legdrágább ajándékot: a lelkesedést és a legyőzhetetlen kozák szellem kisugárzását.