№4(124)
október - december
2013 év

A Szűzanya oltalmában

foto

November 13-án a budapesti Szent Flórián görög katolikus templomban a kijevi Damján Haborij atya celebrált szentmisét a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém férfikar közreműködésével. Mária Oltalmának ünneplése egészen a kereszténység felvételének korába vezet vissza. Többek közt Mária palástja alatt kerestek menedéket a Zaporizsjai Szics kozákjai is.
Tudósítónk néhány kérdéssel kereste meg az atyát.

Atya, hogy érzi magát a Magyarországon élő ukránok körében?

A múlt pénteken érkeztem, és Jaroszlava asszony már szombaton megkérdezte tőlem ugyanezt. Hála Istennek a sajátjaim között vagyok, és a társalgásban semmilyen akadályt nem észleltem. Korábbi látogatásomhoz képest örömmel tapasztaltam, hogy az embereknek gazdagabb és elmélyültebb lett a lelki élete.

Ön szerint miért kell a hívő embernek misére, templomba járni?

A miértre az a válaszom, hogy egyházunk tanítása szerint a hívő embereknek tevékenyen részt kell venniük a vasárnapi istentiszteleteken, illetve a nagyobb keresztény ünnepek miséin – még akkor is, ha azok hétköznapra esnek. Minden mise legfontosabb pillanata az eucharisztia titka, azaz a szent áldozás, amit megakadályozhat a meg nem vallott és meg nem bánt nagy bűn. Az istentiszteleten részt vevő ember megtapasztalhatja lelke belső harmóniáját.