№4(124)
október - december
2013 év

A magyarországi ukrán színház újabb sikere

November 8-án a Jelenlét nemzetiségi színházi fesztiválon a magyarországi ukrán színtársulat Asszonyok, Vigyázzatok! című darabbal debütált. Andrij Kurejcsik fehérorosz szerző színművét Mihajlo Fiscsenko, a Kárpátaljai Zenés Színház tagja állította színpadra. Az előadásban egymás mellett szerepeltek a kezdők, a helyi ukrán közösség tagjai és az ukrajnai hivatásos színészek.

Ez már a harmadik budapesti bemutatónk – mondta Mihajlo Fiscsenko. – Sikereink nem jelentéktelen mértékben a nézőtér első soraiban ülő nőknek köszönhetők. Hatalmas energiát és támogatást sugároztak felénk.   

Társulatunk 10 éve alakult – mondta Kormányos-Bahljak Olekszandra, az együttes alapítója, számos előadás rendezője és közreműködője, a II. kerületi ukrán önkormányzat elnöke. – Az első bemutatónk 2003 márciusában a Natalka Poltavka volt, és már azon az őszön bemutatkoztunk a színházi fesztiválon is. Nem volt könnyű a kezdet, de nagyon szerettük volna bemutatni a kultúránkat, ami talán sikerült is nekünk.

Gergely László, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetségének elnöke nagy sikernek tartja a nemzetiségi színházak bemutatóit.

Ezek a társulatok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy valóra váltsák az álmaikat. A 15 előadás megmutatta a magyarországi nemzetiségi társulatok képességeit, színvonalát, felkészültségét és perspektíváit. Szeretnénk megtalálni a helyünket a magyar színházi életben.

Tudósítónktól