Hozzávalók: 2 padlizsán, 3 tojás, 0,5 pohár liszt, só, bors, 2 paradicsom, 150 g majonéz, 6 gerezd fokhagyma, 30 g kemény sajt, zöldfűszerek, olaj.
A megmosott és meghámozott padlizsánokat nagylyukú reszelőn lereszeljük, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, sózzuk és borsozzuk. A reszelt padlizsánhoz hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet. Az összetevőket alaposan keverjük ki, hogy a burgonyás röstihez hasonló állagú masszát kapjunk. A lepényeket előnyösebb kisebb serpenyőben sütni, ügyelve arra, hogy sütés közben ne essenek szét. Az adagolást kanállal végezzük, a lepények tetejét simítsuk egyenletesre. A lepényeket mindkét oldalukon aranysárgára sütjük. Biztonságosabb két kanállal forgatni a lapokat. A fenti mennyiségből három lepényt kapunk. Szükség esetén emelhetjük a hozzávalók mennyiségét, akár 6 lepényt is süthetünk. Töltés előtt ajánlatos hagyni a lepényeket kihűlni.
A töltelék elkészítése: A fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón, keverjük össze az apróra vágott zöldfűszerekkel és a majonézzel. A paradicsomot vágjuk vékony szeletekre.
Ha ezzel elkészültünk, kenjük meg az első lepényt a fokhagymás-majonézes krémmel, tegyük rá a paradicsomszeleteket, borítsuk rá a második lepényt, amellyel hasonlóképpen járunk el, majd takarjuk le a harmadik lepénnyel, és ezt is megkenjük a maradék krémmel, lefedjük paradicsomszeletekkel, és megszórjuk finomra reszelt sajttal.
A padlizsán nagyon egészséges, számos nyomelemet – titánt, lítiumot, molibdént, cinket, stb. – tartalmazó zöldségféle. Megtalálható benne több ásványi anyag – foszfor- és magnézium só, kálium, nátrium, kalcium és vas – is. Vitaminokban – provitamin A (karotin), nikotinsav, B1 és B2, valamint számottevő mennyiségű C-vitaminban is – gazdag. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet és az ízületi bántalmakat, hasznos a nyirok- és májbetegségekben szenvedőknek. Jó hatással van az erek állapotára, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását és nyugtatja az idegeket. A padlizsánból készített arcpakolás fiatalít, helyreállítja a bőr természetes színét.
Szeleteljünk fel 3 kg almát, szórjuk le 0,5 kg cukorral, és hagyjuk pihenni egy éjszakát, hogy az alma levet ereszthessen. A cukornak köszönhetően az alma nem fog megbarnulni. Másnap 10 percig forraljuk együtt 7-8 meggylevéllel, majd hagyjuk kihűlni. A meggylevelektől az alma meggyízű és szép színű lesz. Este, vagy másnap folyamatosan kevergetve 25-30 percig főzzük, majd vegyük ki a meggyleveleket.
Az almapépet még forrón tisztára mosott üvegekbe adagoljuk, hagyjuk kihűlni, majd légmentesen zárjuk le.