Hozzávalók: 10-12 tojás, 40 dkg főtt burgonya, 1/3 teáskanál kurkuma, 10 dkg majonéz, 1 evőkanál olvasztott vaj, só és bors – ízlés szerint, 3-4 olajbogyó, 1 szelet avokádó és saláta a tálaláshoz.
A tojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, majd 1/3 magasságban levágjuk a tetejüket, és óvatosan kikaparjuk a tojások sárgáját. A forró, főtt burgonyához adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a fűszereket, a majonézt, és turmixgéppel keverjük habosra. A sárga masszát csúcsosan töltsük a tojásokba, és tegyük rájuk a levágott kalapkákat. Az avokádóból készítsük el a „csibék” csőrét (használhatunk sárgarépát, dinnyét vagy paradicsomot is), az olajbogyó karikákból pedig a szemüvegüket, és kész is. A tányért takarjuk le salátalevelekkel, de használhatunk akár petrezselymet, zellert, bazsalikomot vagy kaprot is, helyezzük rá a szimpatikus csibéket, és már mehet is az asztalra! Az ilyen látvány elsősorban a gyerekeket ragadja magával.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, ½ pohár cukor, 1 dkg porélesztő, ½ pohár tej, 1 tojás, 2 teáskanál sütőpor.
A töltelékhez: 15 dkg dió, 30 dkg almadzsem vagy befőtt, 5 dkg friss gyümölcs, 5 dkg mazsola, 1 tojás fehérje, 1 teáskanál fahéj.
Langyos tejben, 2 evőkanál liszttel és 1 evőkanál cukorral futtassuk meg az élesztőt (kb. 15 perc).
Ezt követően keverjük össze az olvasztott margarinnal, a sütőporral, a tojással és a cukorral. A sütőporról ne feledkezzünk meg! Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. A begyúrt tésztát osszuk kétfelé, és nyújtsuk ki ne túl vékonyra, de nem is túl vastagra.
Készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a dzsemet vagy a befőttet a dióval, a tojás fehérjével, a felvagdalt friss gyümölccsel és a mazsolával. Ízlés szerint adhatunk még hozzá egy kevés cukrot. Az egyik kinyújtott tésztalapot tegyük tepsibe, osszuk el rajta a tölteléket, és fedjük be a másik lappal, majd kb. 20 percig pihentessük. 150 fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
A kisült pitét kenjük át cukros vízzel és szórjuk meg fahéjjal. Amikor kihűlt, kockára vágjuk, és minden kockát locsoljunk meg tejföllel és díszítsük friss gyümölccsel.
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, 12 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál tej, 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál meggylé.
A töltelékhez: 0,5 l meggybefőtt, 2 evőkanál étkezési keményítő,2 evőkanál cukor, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál meggylikőr. A sziruphoz 130 g vizet, 90 g cukrot, 10 g vaníliás cukrot és 2 evőkanál meggylikőrt használunk fel.
A krémhez és a díszítéshez: 0,5 l tejszín, 1 csomag habfixáló, 7-10 dkg cukor, 10 dkg csokoládé és csokifigurák.
A tészta elkészítéséhez a csokoládét olvasszuk fel vízfürdőben. A vajat morzsoljuk el a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a csokoládét, a tojást, a tejet, és közben folyamatosak dagasszuk a tésztát. A lisztet, a tojást és a sütőport keverjük a tojásos masszához. A tésztát tegyük alaposan kikent csatos tortaformába, és 180° 30-40 percig süssük. A kihűlt tortát vágjuk fel három lapra.
A meggybefőttet szűrőn csepegtessük le, és tegyünk félre 1,6 dl meggylevet. A keményítőt oldjuk fel 6 evőkanál vízben. A maradék meggylevet cukorral főzzük fel. A felesleget forraljuk össze a citromlével, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a feloldott keményítőt, majd 1 percig főzzük. Ehhez hozzákeverjük a meggyet, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez verjük fel a tejszínt, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot és a fixálót. Fixáló helyett adhatunk a habhoz egy-egy kiskanálnyi összekevert keményítőt és porcukrot. A sziruphoz adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, forrástól számítva 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a likőrt és keverjük össze.
Az alsó tortalapot tegyük tálcára, és locsoljuk meg a sziruppal, majd vékonyan kenjünk rá krémet. A krém nagyobb részét tegyük nyomózsákba, vagy az egyik sarkában kivágott tejeszacskóba, és nyomjunk a tortalapra a krémből három koncentrikus kört. A körök közét töltsük fel meggyel, és tegyük rá a következő lapot. Ezt is locsoljuk meg a sziruppal, és vékonyan – kb. 0,5 cm – kenjük be krémmel. A harmadik lapot a vágott oldalán locsoljuk meg a sziruppal, majd lefedjük vele a tortánkat, amelynek a tetejét és az oldalát is bekenjük a krémmel. Csokoládé figurákkal díszítjük, majd 10-12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.