№2(134)
április - június
2016 év

Harminc éve történt

30 esztendeje történt a végzetes csernobili atomerőmű baleset. Ez volt az atomenergia felhasználása történetének legnagyobb balesete, amely egyben az emberiség történelmében bekövetkezett műszaki katasztrófák egyik legnagyobbika, minek következtében óriási területeket ért sugárszennyezés.
A csernobili erőműbaleset következtében hatalmas mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe: háromszázszor több mint Hirosimában. A szennyezés közel 200 ezer ember lakóhelyét érintette. Az ukrajnai Kijev megyében, a fehéroroszországi Gomel és Mogiljov megyékben és az oroszországi Brjanszk megyében lezárt övezetek jöttek létre.
Az Ukrán Országos Önkormányzat április 29-én, az Ukrán Kulturális Központban emlékezett a tragédiára. A megemlékezés keretében nyílt meg Kis János magyar fotóművész Csernobilban készült fotóinak kiállítása.
A rendezvény látogatóit Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese és Mihajlo Junger, a budapesti Ukrán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője üdvözölte.
Lajgút Szófia hegedűjén Bach Adagiója szólalt meg.

Ezt követően Viktória Szverenyák, az Ukrán Nagykövetség másodtitkára bemutatta Kis János fotóművészt, aki megosztotta a közönséggel a Csernobili Atomerőműben tett látogatása során szerzett benyomásait.