№2(134)
április - június
2016 év

Híres poltavai népzenei együttes Bozhychi látogatása

Március 16-án az Erzsébetvárosi és a Kőbányai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat meghívására az Ukrán Kulturális Centrumba látogatott a híres poltavai népzenei együttes, a Bozhychi két alapítótagja, Ilja Fetisov és Susanna Karpenko, valamint Both Miklós Fonogram-díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője.
Hogy mi köti össze ezeket a művészeket? Both Miklós az ukrán népzenét kutatja, és ezirányú munkája kapcsán találkozott a Bozhychi együttes alapítójával, a Kijevi Zeneakadémia etnográfusával, Ilja Fetisovval. Both Miklós már 2002 óta foglalkozik a különböző népek zenéjének felkutatásával – járt már Kínában, Olaszországban és Romániában is -, és két éve az ukrán népzene felé fordult. Ahogy mondta: „itt élünk a szomszédban, és nem ismerjük az ukrán népzene csodálatos világát”. Előadásában képekkel és videókkal illusztrálta kutatómunkája eredményeit, valamit jeleneteket is mutatott készülő filmjéből.
A baráti hangulatú találkozón csodás népi hangokat, ősi énekeket, autentikus előadásmódot hallhattak a résztvevők. Nem csak az ukrán énekesek előadásában, hanem Both Miklós is csatlakozott a jelenlevők nagy örömére és meghatottságára.
Az eseményt a Ferencvárosi és az Országos Ukrán Önkormányzat is támogatta.