№2(134)
április - június
2016 év

Orosz Péter mártír pap emlékére

Március 20-án, a budapesti bolgár templomban mutatták be nagy érdeklődés kíséretében Puskás László: Övék Isten országa című könyvét, amely Péter atyának, a mártír görögkatolikus papnak állít emléket. A kötet Budapesten, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület támogatásával és anyagi hozzájárulásával látott napvilágot.
Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója laudációjában röviden összefoglalta Puskás László Magyarországon és Ukrajnában egyaránt ismert és elismert festőművész, és az Egyesület egyik alapítójának kutatásait, illetve saját véleményét és gondolatait is megosztotta az érdeklődőkkel. Emlékeztetett arra, hogy a könyv központi szereplője, Orosz Péter atya a jelenlegi Magyarország területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri községben született, de gyakorlatilag az egész életét görögkatolikus papként, majd később titokban felszentelt püspökként a kárpátaljai ukránok között töltötte. Hartyányi Jaroszlava jelezte, hogy a könyvbemutatón itt van Péter atya unokaöccse, Fodor Sándor is.
Ezt követően Puskás László beszélt munkájáról. Felsorolta azokat a személyeket és önkéntes segítőket, akiknek köszönhetően sikerült fellelni a kárpátaljai ügyészségi levéltárakban a Péter atyára vonatkozó iratokat, és felkutatni a még élő tanukat Orosz Péter egykori szolgálati helyein.
Margarita Lukecsa ukrán írót és újságírót a kitűnően rendszerezett anyag, a sok illusztráció s a szerző izgalmas történelmi következtetései és kommentárjai fogták meg. Szerinte ez a munka egy majdnem kész kandidátusi disszertáció. Margarita Lukecsa meggyőződése, hogy leginkább a közép- és kelet-ukrajnai olvasóknak lenne szükségük hasonló könyvekre.